Ga naar de inhoud
RTL Wonen

10 handige dingen die je met oude kranten kunt doen

Gaan de oude kranten bij jou rechtstreeks de papierbak in? Hartstikke goed, want afval scheiden moedigen we alleen maar aan. Maar wist je dat je kranten ook nog voor andere nuttige dingen kunt gebruiken? We zetten 10 leuke en handige tips op een rijtje.

1. Inpakpapier

Heb jij binnenkort een verjaardag en zit je zonder inpakpapier? Geen paniek! Een oude krant kun je namelijk prima gebruiken als inpakpapier. Niet alleen duurzaam, maar het ziet er ook nog eens origineel, artistiek en grappig uit. Met een leuk lintje maak je het pakje helemaal af en extra feestelijk. 

Let wel even op dat je krantenpagina's gebruikt waar vrolijke striptekeningen of mooie foto's op staan. Dit staat iets gezelliger dan lugubere nieuwsfoto's of negatieve nieuwskoppen. 

2. Op de keukenkastjes

Of je de afzuigkap nou trouw gebruikt of niet, er ontstaat op den duur altijd een flinke ophoping van vet en stof boven op de keukenkastjes. Door wat stukken krant neer te leggen voorkom je dat je binnenkort met veel kracht moet boenen om het vuil te verwijderen. Vervang de kranten gewoon eens in de zoveel weken. Zorg er wel voor dat de kranten niet zichtbaar zijn, zodat de keuken er netjes uit blijft zien.

Vet
Meer tips lezen?
Vet bovenop de keukenkastjes? Met deze tips voorkom je het!

3. In de vuilnisemmer

Heb je gauw last van nare geurtjes in de vuilnisbak? Leg dan op de bodem een aantal kranten. Naast dat het vocht absorbeert kun je er ook nog etherische olie druppeltjes op doen. Denk daarbij aan eucalyptus, lavendel of pepermuntolie.

4. In schoenen

Wanneer je kranten tot een propje vouwt en er wat geurende olie op druppelt zijn ze ook heel goed te gebruiken om je schoenen in vorm te houden, te drogen én lekker te laten ruiken. 

5. Verhuizen

De kerstballen, het servies en andere breekbare spullen kun je gemakkelijk verhuizen met oude kranten, in plaats van plastic noppenfolie. Zo beperk je het gebruik van plastic en doe je dus ook nog iets goed voor het milieu!

DIY:
Zo doe je dat!
DIY: Maak je eigen herfstlampion voor Sint-Maarten of als decoratie

6. Groenten en fruit

Bepaalde groenten en fruit zijn langer houdbaar wanneer je deze per stuk in krantenpapier wikkelt. Champignons en appels blijven op deze manier bijvoorbeeld veel langer vers.

7. Wijn

Heb je geen wijnkelder? Dan is het een prima alternatief om de wijnen in krantenpapier te wikkelen en ze liggend in dozen te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat de kurk uitdroogt en er te veel zuurstof bij de wijn komt. Bewaar ze vervolgens op een donkere en stabiele plek.

8. Tafelbeschermer

Heb je een prachtige tafel die je het liefst ook zo mooi houdt? Dan kun je de tafel eerst bedekken met kranten voordat je er een tafelkleed op legt. Niemand zal zien dat je een extra beschermlaagje hebt om vlekken te voorkomen.

9. Dieren

Voor huisdieren zijn kranten ideaal. Je kan de kranten in de kooi of de kattenbak leggen om vuil en vocht vervolgens gemakkelijk te verwijderen. Zijn het slordige eters en drinkers? Leg dan ook wat krantenpapier onder de voedingsbak.

10. Papier-maché

In een creatieve bui? Gebruik je oude kranten dan om lekker te gaan knutselen met papier-maché! Je kunt er superleuke accessoires, surprises of lantaarns mee maken en het is ook nog eens een fijne bezigheid!

Fotocredits:

  • Headerfoto: Valengilda
  • Foto 1: Daphne van Kaam 
     
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: