Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Gourmetten tijdens de feestdagen? Vergeet dan niet na 2 uur dít te doen

Gourmetten of steengrillen is niet alleen ontzettend lekker, maar het is ook nog eens supergezellig. Niet heel gek dus dat het vooral rond de feestdagen veel gedaan wordt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je goed moet oppassen met het vlees dat langere tijd buiten de koelkast staat.

Gourmetten of steengrillen kan namelijk best gevaarlijk zijn. En dan hebben we het niet eens over brandgevaar of kortsluiting, maar over de bederfelijkheid van het vlees. Na twee uur grillen zou je het vlees dat nog op tafel staat eigenlijk al weg moeten gooien.

Zo schrijft Quest op de website: “Vanwege de sterk toegenomen bacteriegroei is het na twee uur tafelen echt raadzaam om het overgebleven vlees weg te gooien.” Om voedselvergiftiging te voorkomen kun je dus maar beter het vlees niet langer dan twee uur ongekoeld op tafel laten staan.

Dat wordt héél snel eten dus, óf het vlees in twee porties verdelen en de helft nog even in de koelkast bewaren en pas op tafel zetten als de eerste lichting op is. We weten immers allemaal dat gourmetten aardig avondvullend kan zijn en je echt niet met een half uurtje klaar bent.

Het
Lees ook:
Het energiezuinige kerstdiner: 'Gourmetten is het duurzaamst'

Vooral in het zuiden

Hoewel gourmetten in heel Nederland vooral tijdens de feestdagen in trek is, is vooral het zuiden van ons land er gek op, het hele jaar door! Daar gourmet namelijk bijna de helft van de bevolking zeker twee tot vijf keer per jaar. In de rest van het land wordt een stuk minder gegourmet. 

Fotocredits

Headerfoto: Superbass - Wikipedia

Niks
Elke week tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: