Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Een krakende trap? Hier komt het door en zo los je het op!

Heb jij ook last van een krakende trap? Dat kan supervervelend zijn. Helemaal als je 's morgens stil naar beneden wilt sluipen en niemand wakker wilt maken. Gelukkig zijn er wel wat maniertjes om dit op te lossen. Klusvrouw Hieke van Grootendorst geeft ons tips.

De oorzaak

Maar hoe komt het nou dat een trap kraakt? Volgens Hieke ligt de oorzaak hiervan bij de werking van het hout. Wanneer je trap wat ouder is, krimpen de stootborden. Dit  zijn de verticale delen tussen de traptreden in, dus deze heb je niet als je een open trap hebt. Ze geven stevigheid aan een trap en zorgen ervoor dat er geen vuil onder de treden komt. “Wanneer de stootborden krimpen, buigt de trede lichtjes door. Dit zorgt voor geluid.", aldus Hieke.

Stootborden vervangen

Je moet er dus voor zorgen dat de stootborden gespannen op de trap zitten. Dit zou je kunnen doen door ze te vervangen. Hieke adviseert ons om multiplex hiervoor te gebruiken, MDF is namelijk een materiaal wat niet zo duurzaam is. “Het is heel belangrijk om de  stootborden onder spanning te monteren. Begin altijd onderaan en zet het stootbord vast op de tweede trede. Je zou hiervoor een gleufje kunnen vrezen onder de trede waar de plaat in valt, of bevestig een latje waar het stootbord tegenaan kan.”

Til de tweede trede omhoog, zodat deze onder spanning komt te staan. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen doen door een balkje die je tussen de eerste en tweede trede klemt. Let er hierbij wel op dat je de trap niet beschadigd! Nu kan je het stootbord vastschroeven aan de achterkant van de eerste trede en het eerste stootbord zit op je trap. Op deze manier kan je zo verder omhoog werken, totdat je hele trap gedaan is.

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Andere oplossingen

Vind je dit allemaal te ingewikkeld? Je kan de stootborden ook opspannen met opspanschroeven. Deze zijn gewoon te koop bij een bouwmarkt en zijn makkelijk te installeren. “Als je goed bij de achterkant van de trap kan, kan je ook kraaklatjes in het midden van iedere trede plaatsen, zodat het doorbuigen en dus het kraken niet meer mogelijk is”, vertelt Hieke. Daarnaast zou je ook altijd nog geluid kunnen dempen met vloerbedekking of overzettreden!

Fotocredits

Headerfoto: Eigen Huis & Tuin