Ga naar de inhoud
RTL Wonen

10 redenen waarom schoonmaken en opruimen eigenlijk heel fijn is om te doen

Over het algemeen wordt schoonmaken en andere huishoudelijke klusjes als een verplichting gezien, waar aardig tegenop gekeken wordt. Zeker als je het na een lange dag werken nog moet doen. Maar eigenlijk kan het soms toch ook best wel fijn zijn. En wel om deze 10 redenen:

1. In alle rust relaxen

Wanneer er veel rotzooi in je huis ligt, zal je snel merken dat je wat onrustiger wordt. Wil je even op de bank liggen en lekker tv kijken? Je hoofd zal de hele tijd weer afdwalen naar de rommel, het stof en viezigheid op de vloer. Pak daarom snel de stofzuiger en een emmer sop en ga aan de slag! Ze zeggen niet voor niets: 'Een opgeruimd huis zorgt voor meer rust in je hoofd'. Hoe eerder je klaar bent, hoe eerder je dus ook weer lekker rustig kunt zitten. 

2. Voor dat onverwachtse bezoek

Het is in eerste instantie natuurlijk voor jezelf fijn om in een schoon huis te leven, maar uiteraard is het ook wel zo prettig als er (onverwachts) bezoek komt. Hoe fijn is het dan dat je niet van tevoren nog moet stressen, omdat het huis nog helemaal schoongemaakt en/of opgeruimd moet worden? Wanneer je huis altijd schoon en opgeruimd is, kan je bezoek ontvangen wanneer je maar wilt zonder dat je je opgelaten voelt. 

3. Een schoon huis is gezond

Naast dat stof er niet fris uitziet, is het ook best ongezond voor je. Denk hier in het vervolg maar aan als je aan het huishouden moet beginnen. Schoonmaken kost misschien best wat tijd, maar wanneer je ziek wordt kost dat alleen maar nog meer tijd!

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

4. Het maakt je hoofd leeg

Heb je het druk op je werk of pieker je veel? Opruimen en schoonmaken zijn klusjes waar je even helemaal niet hoeft na te denken, waardoor ze heel rustgevend kunnen werken! Wissel dus juist in die drukke tijden je werk soms af met een huishoudelijk klusje. Even niet nadenken, heerlijk! Onderzoek toonde zelfs aan dat het afwassen je mentale bewustzijn verbetert, zo bleek er een daling van 27% te zijn in de mate van nerveusheid en kregen mensen 25% meer inspiratie van deze huishoudtaak.

5. Bevorderlijk voor je dagelijkse beweging

Wist je dat je met schoonmaken ook aardig wat calorieën verbrandt? In plaats van een ochtendje naar de sportschool kun je dus ook een ochtend stevig schoonmaken waar je dus dubbelop wat aan hebt! Spullen de trap op en af sjouwen, stofzuigen en boenen in de lastige hoekjes en de ramen afnemen zijn bij elkaar een gezonde training om je lichaam in beweging te houden.

6. Je vindt oude spullen terug

Als je een tikkie chaotisch bent raak je vast wel eens wat kwijt. Door je huis eens flink op te ruimen en schoon te maken vind je ongetwijfeld weer allerlei oude spullen terug die je al een poosje kwijt was. 

Motiveer jezelf en ga snel aan de slag! Hoe eerder je begint, hoe eerder die vervelende klusjes ook weer klaar zijn!

7. Bijhouden maakt het behapbaar

Wanneer de rommel zich opstapelt, kan opruimen en schoonmaken een behoorlijke taak zijn die je eindeloos uitstelt. Zeker wanneer je het uitstelt wordt klus alleen maar tijdrovender en weet je op een gegeven moment niet eens meer waar je mee moet beginnen.

De oplossing? Begin met die grote schoonmaak en zorg dat je het daarna bijhoudt met behulp van een schoonmaakroutine met een simpel week- en maandschema. Dit maakt het behapbaar omdat het dan alleen nog een kwestie van bijhouden is. 

8. Je bespaart er geld mee

Een chaotische, volle keuken kan ertoe leiden dat je geen overzicht meer hebt. Het is dan ook logisch dat je weinig inspiratie hebt voor een lekker recept en minder zin hebt om te beginnen. Het resultaat? Je bestelt vaker eten of gaat liever uiteten. Een overzichtelijke, schone keuken zorgt er daarom voor dat je wél zelf heerlijk en ontspannen aan de kook gaat en daarmee uiteindelijk een hoop geld bespaart. 

9. Geeft een voldaan gevoel

Zodra je het kan afvinken van je lijstje kan je toch trots tegen jezelf zeggen dat je het voor elkaar hebt gekregen. In plaats van balen van de rommel heb je aan het einde van de dag een positiever gevoel.

10. Bevordert je productiviteit

Het schoonmaken kan er zelfs voor zorgen dat je over het algemeen productiever bent. Doordat je mentale bewustzijn scherper is, ben je in staat om je beter te focussen op één taak tegelijk. Ben jij snel afgeleid? Dan kan dit een fijne oplossing zijn om je focus terug te winnen. 

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: