Ga naar de inhoud
RTL Wonen

In 5 stappen je verwarming netjes schilderen

Ben je van plan je verwarming een goede opfrisbeurt te geven door hem te verven? Dat is nogal een precies klusje. De voorbereiding is namelijk het belangrijkst. Met deze 5 stappen weet je zeker dat je verf er netjes op komt en je nog lang van je werk kunt genieten!

1: De ruimte voorbereiden

Voorbereiding is het allerbelangrijkste! Zorg dat je de ruimte eromheen goed afdekt en afplakt om vlekken te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat de ruimte goed geventileerd is. Zet wat ramen open terwijl je schildert! Laat als laatste de verwarming volledig afkoelen voordat je aan de volgende stap begint. 

2: De verwarming klaarmaken

Om te zorgen dat de verf goed hecht aan de radiator, moet je deze eerst ontvetten. Je kunt dit met wat ammoniak doen. Ontdek je wat roest, schuur dit dan weg met schuurpapier of een staalborstel. Het is sowieso een goed idee om je verwarming goed te schuren, zo is het oppervlak glad en komt de verf er het netst uit te zien. 

3: Grondverf aanbrengen

Na het schuurwerk kun je de primer aanbrengen. Dit gaat roest tegen en beschermt de kwaliteit van de verf die je er later op aanbrengt. Het is belangrijk dat deze ook op waterbasis is.

  Niks
  Elke week nieuwe tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

  4: Laat drogen

  De primer moet ongeveer vier uur drogen. Zorg dat je je hier ook echt aan houdt, anders hecht de verf nooit netjes aan de verwarming.

  5: Nu eindelijk verven!

  Nu alle voorbereiding gedaan is, kun je eindelijk echt gaan verven! Gebruik speciale radiatorverf op waterbasis. Je kunt beter twee dunne laagjes verf aanbrengen dan één dikke laag. Zo hecht het een stuk beter. Met deze verf kun je de verwarmingsbuizen ook meenemen als je dat mooier vindt.

  Let op: verwijder afplaktape wanneer de verf nog nat is. Hierdoor voorkom je dat de verf later afbladdert. Laat de verf goed drogen, minstens 24 uur, voordat je de verwarming weer aanzet.

  Fotocredits:

  • Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
  Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: