Ga naar de inhoud
Thuis

12 manieren om warm te worden zonder de verwarming hoger te zetten

Ben jij een echte koukleum en draai je vooral in de herfst en winter al gauw aan de thermostaat? Snappen we heel goed. Maar je kunt ook heel snel warm worden zonder meteen de verwarming hoger te zetten. En wel op de volgende 12 manieren!

1. Onder een kleedje kruipen

Een mooi plaid op je bank kan natuurlijk niet ontbreken. Het staat niet alleen erg stijlvol, het is ook nog eens heerlijk om eronder te kruipen als je het koud hebt. Verstop je er onder en je zal in no time lekker warm zijn. Hoef je tenminste ook niet op te staan om naar de thermostaat te lopen. 

2. Steek de kaarsjes aan
Kaarsjes kunnen wij het hele jaar door wel aansteken, omdat het zo’n knusse sfeer geeft. Maar in de winter komen ze natuurlijk extra van pas omdat ze ook nog eens een heerlijke, behaaglijke warmte afgeven.

3. Open haard aan
Of ga voor het grotere vuur en steek het vuur in de kachel of open haard aan. Het knisperende vuur geeft niet alleen een knusse sfeer, maar het zorgt ook nog eens voor ontzettend veel warmte! Dan heb je het kleedje echt niet meer nodig hoor!

 

4. Oven open

Heb je de oven gebruikt voor je afbakbroodjes, taart of ovenschotel? Dan ben je wellicht gewend ‘m na gebruik weer dicht te doen. Maar eigenlijk is dat hartstikke zonde, want zo benut je die ovenwarmte helemaal niet. Zet het deurtje na gebruik dus lekker open, en de temperatuur van je keuken of woonkamer zal toch weer een paar graden warmer worden zonder dat je extra energie hebt verbruikt. Handig toch?!

5. Droger open
Hetzelfde geldt natuurlijk voor de droger, want ook daar komt een hoop warmte vanaf.

6. Handwarmers
Zijn het bij jou vaak je handen die koud blijven? Dan heb je wellicht wel wat aan handwarmers. Dit zijn siliconen zakjes met daarin een metalen knopje. Wanneer je dit knopje ‘breekt’ wordt het zakje in no time warm en kun je je handen lekker warmen. Ideaal vlak voor het slapen gaan, voor in je jaszak of gewoon lekker op de bank!

7. Warm drankje
Natuurlijk kun je je handen ook lekker opwarmen aan een flinke kop warme thee, koffie of chocolademelk. Daarnaast wordt de rest van je lijf natuurlijk ook lekker warm als je het opdrinkt.

8. Huisdier op schoot
Het klinkt misschien flauw, maar je huisdier geeft een hoop warmte af en functioneert prima als schootkacheltje! Dus lok je kat, konijn of desnoods je hond naar je schoot en warm elkaar lekker op!

9. Extra dikke trui aan

Een beetje voor de hand liggend zou je denken, maar toch kiezen veel mensen ervoor om meteen de verwarming hoog te zetten in plaats van eerst wat warmere kleding aan te doen. Daarom kun je beter eerst een extra dikke trui aan doen, en daarna pas kijken of het nou echt nodig is de verwarming hoger te draaien of niet.

10. Sloffen of huissokken aan
Ook koude voeten zijn bepalend voor je hele gevoelstemperatuur. Blijven je tenen maar ijskoud, ondanks je warme plaid? Trek dan lekkere warme sloffen of huissokken aan.

11. Warm en zacht vloerkleed bij de bank
Ook een warm vloerkleed bij je bank of zithoek is een ware traktatie voor je koude voeten. Dat maakt het toch weer iets minder zwaar om op te staan van je bank, toch?

12. Wandeling maken

Als je het koud hebt zit je er waarschijnlijk echt niet op te wachten om de échte kou in te gaan en een wandeling te maken buiten. Toch raden we je dit wel aan, al is het maar een klein blokje om. Je zal merken dat je het tijdens het lopen al gauw niet meer koud hebt én… als je daarna weer thuis komt merk je pas hoe lekker warm het eigenlijk in je huis is, zelfs als de verwarming niet aan staat! 

Fotocredits: