Liefde voor je huis

Met deze tips voorkom je dat een donkere muur je ruimte klein laat lijken

31 januari 2021 11:28

Donkere muren in huis staan prachtig. Toch wordt er vaak gedacht dat dit alleen in grote woningen toegepast kan worden, omdat het een ruimte kleiner doet lijken. Met deze tips kun je ook in je kleine huisje een donkere muur nemen.

Donkere muren kunnen namelijk net zo goed in kleine huizen wanneer je de volgende regels toepast: 

Ga de hoogte in

Donkere muren laten je ruimte misschien wel minder groot lijken, maar je kunt er nog altijd voor zorgen dat je ruimte hoger lijkt. Hierdoor creëer je alsnog een ruimtelijk gevoel. Dit doe je bijvoorbeeld door alleen de onderste helft van de muur donker te schilderen. Ook kun je kiezen voor hoge meubels.

Maak gebruik van het licht

Zwart absorbeert veel licht. Om dit te compenseren, moet je ervoor zorgen dat je genoeg bronnen van licht hebt. Dit kan in de vorm van lampen en ramen, maar ook een spiegel doet wonderen. Hang deze vlakbij een raam, zodat het licht weerspiegeld wordt. 

Zorg voor contrast

Om ervoor te zorgen dat de ruimte niet te donker (en dus kleiner) wordt, is voldoende contrast noodzakelijk. Neem bijvoorbeeld een lichte of witte vloer, een wit dekbedovertrek of witte accessoires. Dit laat je ruimte toch wat ruimer lijken.

Gebruik een terugkomende kleur

Omdat alleen zwart en wit een beetje saai kan worden, is het ook belangrijk om een lekker fel kleurtje te gebruiken. Zo maak je het geheel weet wat lichter en daardoor ook ruimtelijker. Laat bijvoorbeeld een accentkleur meerdere keren terugkomen in je ruimte.

Fotocredits:

  • Headerfoto: Eigen Huis & Tuin
Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore