Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit is waarom het in de zomer wel erg warm in je nieuwbouwhuis kan worden

Woningbezitters van een nieuwbouwhuis, deze is voor jullie. Heb je gemerkt dat het in de zomer binnen wel heel erg heet wordt? Dat kan dan wel eens hieraan liggen.

Geen warmte gewend

In Nederland houden we van grote ramen. Veel groter dan in andere landen. Zo kunnen we lekker wegstaren naar buiten én krijg je meer daglicht binnen. Fijn op een koude dag, maar niet als het heet is.  

Maar omdat we van nature niet zo gewend zijn aan extreem warm weer, wordt zonwering vaak niet meegenomen bij het bouwen van een huis. Een bezuinigingspost.

Oplossing

Gelukkig zijn er oplossingen. Zo kun je kiezen voor een warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte uit huis verdwijnt en het huis koeler wordt. Je hoeft niet bang te zijn dat het in de winter ijskoud wordt, dan werkt het duurzame systeem juist precies andersom. Ook bestaat er vloerkoeling, waarbij er leidingen onder je vloer liggen. Hierbij verwarmt de vloer in de winter en koelt ‘ie in de zomer.  

Iets minder rigoureuze oplossingen zijn er ook. Het kan al veel schelen als er luiken of schermen voor je ramen hangen, zodat de zon wordt geweerd.

Fotocredits:

Headerfoto: HildaWeges

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: