Wonen

Dit is waarom je in de zomer beter geen airco in huis kunt halen

06 augustus 2021 05:58 Aangepast: 06 augustus 2021 13:26

Airco's zijn in de zomer niet aan te slepen. Massaal kruipen we binnen zo dicht mogelijk bij de verkoeler. Maar wist je dat het niet alleen maar hossana is? We praten je bij!

Volgens Milieu Centraal, de 'gids voor iedere duurzame stap', is een airconditioning namelijk ontzettend slecht voor het milieu. Je zou veel beter voor een duurzamer alternatief kunnen kiezen. Want ja, die zijn er in overvloed.

Impact op het broeikaseffect

Airco’s zijn op meerdere manieren slecht voor het milieu. Ten eerste bevat het apparaat koelmiddelen met HFK’s. Deze stoffen worden niet afgebroken door de ozonlaag en dragen daarom bij aan het broeikaseffect.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Airco's vormen grote bedreiging voor elektriciteitsnetwerk'

Goeie voor de energierekening

Daarnaast zijn airconditionings heuse energieslurpers, vooral in de zomermaanden. Niet duurzaam voor het milieu, niet duurzaam voor je portemonnee. Na een warme zomer ga je dat namelijk echt financieel merken. En dan zijn er nog de grondstoffen die worden gebruiken om een airco te maken, ook geen groene goedheden.

Alternatieven van airco's

In plaats van een airco kun je - mits je geeft om je cententas en de planeet - veel beter een alternatief zoeken. Een ventilator verbruikt bijvoorbeeld een stuk minder energie én werkt extra goed in combinatie met koude flessen water ervoor. Ook kun je je huis koel houden door overdag de ramen en gordijnen gesloten te houden. 

Fotocredits:

Bron:

Miniatuurvoorbeeld
Zomeren zonder airco

Zo koel je je slaapkamer af zonder airco

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore