Bankzaken

Geld terugkrijgen? Controleer nu je gemaakte kadasterkosten

08 februari 2021 13:18
Beeld © Unsplash

Heb je in de afgelopen jaren een huis gekocht? Dan roept Vereniging Eigen Huis je op om je notaris te vragen naar te hoge kadasterkosten. Notariskantoren hebben namelijk vaak hogere tarieven gerekend dan nodig was, waardoor je misschien wel tientallen of honderden euro's te veel hebt betaald. Genoeg reden om het te controleren dus.

Te hoge kadasterkosten

Notarissen krijgen van het Kadaster korting als ze bepaalde handelingen doen bij het inschrijven van de koopakte. Zo werken ze met een bepaald softwaresysteem. Zo’n tachtig procent van de kantoren is hierop aangesloten. Dit zou een voordeel voor jou moeten zijn, want die kortingen moeten worden doorgerekend aan de klant. Maar dit gebeurt dus vaak niet.

Uitspraak tuchtrechter

Dit kwam naar voren toen vorig jaar de tuchtrechter een uitspraak deed. Een notaris zou aan 38 klanten 74 euro legeskosten in rekening hebben gebracht, kosten die komen kijken bij het doorhalen van hypotheekinschrijvingen. Dit terwijl hij zelf maar één keer 74 euro moest afrekenen. Dit was niet het enige waarbij de notaris een hoger bedrag rekende dan nodig was.

Volgens de brancheorganisatie van de notarissen was deze zaak niet ongebruikelijk in de sector. Reden voor Bureau Financieel Toezicht om het eens goed uit te zoeken. Het is nog niet duidelijk wanneer de uitkomsten hiervan bekend zijn.  

Geld terug naar klant

De brancheorganisatie van notarissen heeft aan haar leden gevraagd om het teveel ontvangen bedrag terug te betalen aan klanten. Vereniging Eigen Huis vindt dat er te weinig gebeurt en roept daarom consumenten op om in actie te komen. Hier vind je een standaardbrief opmaak van Vereniging Eigen Huis waarmee je naar je notaris kunt gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore