Ga naar de inhoud
Huishouden

Met deze stappen heb je je droger in no time schoongemaakt

Je droger schoonmaken is niet het leukste klusje in huis, maar je kan het gelukkig snel even tussendoor doen. Wij vertellen je hoe je in vijf simpele stappen je droogtrommel weer schoon krijgt.

Een schone droogtrommel

Heel belangrijk, want een vieze en verstopte droogtrommel levert brandgevaar op. Daarnaast werkt je droger zo minder goed én verbruikt ‘ie meer energie. Genoeg redenen om je droger goed schoon te houden dus.

Stap 1

Als je je kleding in de droger stopt, komt er stof vrij. Het grootste gedeelte hiervan komt terecht in de pluizenfilter. Deze filter zie je vaak direct bij het opendoen van je droger. Maak de filter stofvrij na iedere droogbeurt. Verwijder hierbij gewoon even snel het meeste stof. Ga één keer per maand wat grondiger met de stofzuiger aan de slag zodat al het stof weg is.

Stap 2

Condensdroger
Kijk eerst goed of je een condensdroger of een warmtepompdroger hebt. Heb je een condensdroger? Verwijder dan de condensor en reinig ‘m. Kijk in de handleiding van je droger waar deze precies zit. Spoel de condensor uit met water. Het is een redelijk groot ding, dus dit kun je het beste doen met een douchekop of in bad. Maak daarbij de ruimte waar je de condensor uit hebt gehaald nog even schoon met een vochtig doekje.  

Warmtepompdroger 
Bij een warmtepompdroger kun je de condensor niet verwijderen. Gelukkig reinigt deze condensor zich soms vanzelf. Reinigt ‘ie niet vanzelf? Verwijder en reinig dan de filter. Maak dit schoon met een stofzuiger.

Stap 3

Reinig de luchtafvoerslang. Haal de slang los van de wasdroger en maak ‘m schoon met een stofzuiger. Hierdoor voorkom je verstoppingen, én warme lucht die nergens uit kan. Wel zo veilig dus.

Stap 4

Niet te vergeten: je wastrommel. Veel wasmachines hebben een sensor waarmee het programma zich beter kan aanpassen op je hoeveelheid was. Deze blijft zo goed werken. Gebruik voor het schoonmaken van je trommel een warm sopje en een vochtige doek, óf haal je schoonmaakazijn uit de kast.

Stap 5

Maak als laatste de buitenkant van je droger nog even goed schoon. Dit kan gewoon met een sopje en een schoonmaakdoek.

Fotocredits:

Bron: