Vrolijke viervoeter

Hond uitlaten in de hitte? Vergeet dan niet z'n pootjes te beschermen

20 augustus 2021 06:15 Aangepast: 20 augustus 2021 11:39
Beeld © iStock

Nou is de temperatuur hier niet bepaald zomers te noemen, maar als je je trouwe viervoeter meeneemt op vakantie dan vraagt niet alleen je eigen lichaam om extra bescherming, maar ook dat van je hond. Denk aan voldoende water, schaduw én bescherming van de pootjes.

Niet alleen in de winter is het extra opletten geblazen met je hond, maar juist ook in de zomer. Dat zit 'm vooral in het beschermen van de pootjes. Met hoge temperaturen is de kans op verbranding van de voetkussentjes van je hond erg groot. Denk alleen al aan het hete asfalt waar hondlief overheen banjert.

Waarschuwing

Het Medical Lake dierenziekenhuis uit Washington deelde onlangs op Facebook een aantal heftige foto’s om mensen te waarschuwen voor dit gevaar. Op de foto’s is te zien dat alle voetkussentjes van een golden retriever compleet zijn verbrand door het hete asfalt waar hij met zijn baasje liep. De voetzolen waren zelfs zo ernstig verbrand dat de spieren eronder zichtbaar waren. Gelukkig kon het arme beestje geholpen worden met pijnstillers en antibiotica, maar het herstel zal zeker nog een paar maanden duren.

Het dierenziekenhuis beschrijft bij de foto’s dat Olaf de golden retriever nog anderhalve kilometer met zijn verbrande pootjes heeft gelopen voordat zijn baasje doorhad dat de voetkussentjes van zijn hond zo erg verbrand waren. Maar zelfs toen zeurde of hinkelde hond niet. "Het is een taaie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Smeer je huisdier in met zonnebrand: 'Oor afgezet door verbranding'

Zo weet je of de grond te heet is

Het beste is natuurlijk om heet asfalt of stenen te vermijden en alleen op gras of zandgrond te lopen. Wanneer je twijfelt of de grond te heet is, is er een makkelijke manier om dit te achterhalen. "Een goede vuistregel is dat als de bestrating te warm is voor je hand, het ook te warm is voor de voetkussentjes van honden."

Bescherming van de voetkussentjes

Ook kan het helpen om de voetkussentjes van je hond te beschermen met een speciale voetzolenspray. Door deze spray worden de voetzolen zacht, soepel en sterk waardoor deze beter bestand zijn tegen sneeuw, strooizout, ijs, grind, heet asfalt en heet zand. Winter- en zomerproof dus.

Fotocredits:

Bron:

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore