Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kun je vieze vaatdoekjes eigenlijk wel bij de gewone was wassen?

Heb jij ook zo'n vaatdoekje op het aanrecht liggen waar je letterlijk alles mee schoonmaakt? Na (misschien iets te lang) gebruik moet hij toch echt in de was. Maar gooi je hem bij de rest van de was, of moet hem apart wassen?

Gebruikte vaatdoekjes zijn veel viezer dan je denkt en zitten vol bacteriën. Je zou dus kunnen denken dat dat niet zo hygiënisch is bij de rest van je was. Maar is dit wel zo?

Vieze vaatdoekjes

Uit onderzoek van de universiteit van Mauritius is gebleken dat een vaatdoekje een bron van bacteriën is. Veel bevatten zelfs de E. colibacterie (oftewel de poepbacterie) en de Enterococcus-bacterie. Deze bacteriën zijn verantwoordelijk voor maag- en darmklachten, voedselvergiftiging en infecties. Bah!

Niks
Elke week de leukste tips en weetjes
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Samen wassen

Je wil nu misschien je vaatdoekjes absoluut niet meer bij je gewone was wassen. Echter is dit volgens Marcel Zwietering, hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research, helemaal geen probleem. Zet wel je wasmachine op minstens 60 graden om de bacteriën te doden. Ze zullen de combinatie van wasmiddel en heet (kokend) water zeker niet overleven.

Fotocredits

Headerfoto: Andy Fitzsimon - Unsplash

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: