Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Afwassen met de hand of met de vaatwasser: dít is de zuinigste methode

Onze huishoudelijke apparaten worden steeds maar zuiniger en zuiniger. Zo ook de vaatwasser. Maar zijn ze inmiddels al zuiniger dan een gemiddelde afwas met de hand?

En de zuinigste is...

Om dat te achterhalen is het eerst noodzakelijk om te weten wat een gemiddelde vaatwasbeurt kost. Eén keer het hoofdprogramma kost je gemiddeld €0,22. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien weinig (of juist veel), maar nog minder kost het als je de vaat gewoon met de hand wegwerkt. Dit is namelijk zelfs nog zuiniger dan de állerzuinigste vaatwasser.

Maar…
Toch zijn er wel een aantal eisen van toepassing wil je zuiniger uit zijn met je handwas. Volgens de Consumentenbond ben je alleen zuiniger uit als je aan deze 3 voorwaarden houdt:

  • Niet met te heet water spoelen;
  • Afwassen in een teiltje of afgesloten wasbak;
  • Niet te veel schuim/afwasmiddel gebruiken.

Zo maak je je vaatwasser toch nog zuinig

We snappen best dat je je afwas toch liever gewoon door de vaatwasser laat opknappen, maar die €0,22 per keer kan toch aardig oplopen. Gelukkig hebben we hier nog wat tips voor je zodat je de vaatwasser zo zuinig mogelijk kunt gebruiken. Zelfs nog bijna zuiniger dan een handwasje!

Tip 1: Je kunt de vaat beter niet voorspoelen.
Tip 2: Zet de vaatwasser pas aan als hij écht helemaal vol is. Zo maak je optimaal gebruik van je water- en energieverbruik.
Tip 3: Heeft je vaatwasser een eco-stand? Gebruik die dan! Hiermee bespaar je jaarlijks zo’n €20 ten opzichte van het gewone hoofdprogramma.
Tip 4: Heb je een nachttarief bij je energiemaatschappij? Zet je vaatwasser dan ‘s nachts aan. Ook dit scheelt op jaarbasis een hoop. 

Fotocredits:

Bron:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: