Ga naar de inhoud
Huishouden

Aha! Dit is dus de betekenis van de 'miauw' van je kat

Vraag je je geregeld af of je kat gewoon maar in het wildeweg aan het mauwen is, of dat hij daadwerkelijk iets duidelijk probeert te maken? En zo ja, wat dan?

Katten zijn soms onbegrijpelijke dieren, maar gelukkig kunnen we deze wezens nu eindelijk wat beter begrijpen dankzij onderzoek van Nicholas Nicastro.

Tegen wie heeft mijn kat het?

Je vraagt je misschien weleens af tegen wie je kat nou eigenlijk aan het miauwen is. Het antwoord is tegen jou! Katten communiceren immers helemaal niet met elkaar door middel van hun gemiauw, maar via geur, beweging en oogcontact. De miauw is dus puur om de aandacht van mensen te krijgen.

Wat betekent het?

Een kat gebruikt in principe voor alles dezelfde miauw. Voeden, aaien, vermaken, knuffelen: het heeft allemaal hetzelfde geluid. Door altijd hetzelfde geluid te maken, hebben katten ons een soort van getraind om altijd te reageren. Zo krijgt hij altijd wat hij wil.

Andere geluiden

De miauw is natuurlijk niet het enige geluid dat je kat maakt. Een lagere en langere toon betekent dat je kat ongeduldig is of haast heeft. Als hij of zij dit langer doet in combinatie met vreemd verdrag, kun je dit beter even laten nakijken bij de dierenarts. Daarnaast maken katten ook geregeld krakend of tjilpend geluid, voornamelijk wanneer ze blij zijn of een potentiële prooi zien. 

Fotocredits

Headerfoto: Timothy Meinberg - Unsplash

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!