Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Overrijpe tomaten over? Stop ze in de grond!

Heb je nog paar rijpe tomaten over die niet meer lekker zijn om op te eten? Gooi ze niet weg, maar stop ze in de grond! Ja dat lees je goed, je kunt namelijk je eigen tomatenplant kweken door een tomaat in de grond te stoppen!

Een tomatenplant kweken met een tomaat

Zoals je vast wel eens hebt opgemerkt zitten er een hoop zaadjes in een tomaat. Allemaal beginsels van een tomatenplant dus! Door ze in de grond te stoppen kunnen deze zaadjes zich heel goed ontwikkelen tot tomatenplant. Even wat geduld en je kunt met een paar maanden je eigen tomaten plukken!

Zo doe je dat

Het enige wat je nodig hebt is een grote pot met aarde en een (over)rijpe tomaat die je in een paar plakken snijdt. Of wanneer een paar cherrytomaten hebt, kun je ze doormidden snijden. Vul de pot tot ongeveer driekwart met de aarde. Hiervoor kun je potgrond of compost gebruiken. Verdeel een stuk of vier plakjes tomaat in de pot met aarde en bedek de plakjes vervolgens met een klein laagje aarde van ongeveer 3 centimeter.

Tomaten kweken

Geef de pot geregeld water en wacht een dag of tien. Je zal zien dat er na één tot twee weken al zo’n vijftig tot zestig kiemplantjes boven de aarde uitsteken. Dit zijn er natuurlijk veel te veel om allemaal uit te laten groeien tot plant. Kies daarom een stuk of vier van de grootste kiemplantjes uit (dit zijn namelijk de sterkste kiemplantjes) en haal ze samen met een kluitje aarde heel voorzichtig uit de potten. Zet deze kiemplantjes in een nieuwe pot met grond en laat ze verder groeien tot ze groot genoeg zijn.

Van deze vier plantjes kies je uiteindelijk de sterkste en grootste plant uit, de rest van de plantjes kun je weg doen. Zo houd je uiteindelijk één grote, sterke tomatenplant over waar je met een paar maanden tomaatjes van kunt plukken! Je kunt de tomatenplant in de pot houden, of in de volle grond zetten. 

Geloof je het niet? Bekijk het onderstaande filmpje maar eens voor instructies:

Fotocredits:

Headerfoto: Markus Spiske

Foto 1: Markus Spiske

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: