Alles voor in de tuin

Tip van Boer Tom: dit is je laatste kans om je fruitbomen nog te snoeien

19 maart 2021 10:11 Aangepast: 19 maart 2021 11:17

Heb jij fruitbomen in de tuin? Let dan even goed op, want boer Tom heeft een last minute tip, waar je vandaag nog wat mee moet doen! Klaar? Snoeien maar!

Fruitbomen snoeien in maart

Voordat je fruitboom deze lente weer in bloei gaat en lekkere vruchten gaat produceren is het belangrijk dat je de boom eerst nog even een kappersbeurt geeft. Snoeien dus! Door het snoeien krijgt de boom meer licht en door de weggesnoeide takken gaat de energie meer naar de vrucht toe en zo wordt het fruit vaak beter!

Je moet snoeien na of aan het eind van de winterperiode, want het mag echt niet meer vriezen. Maar wel voordat de lente aanbreekt, want dan gaan de sapstromen weer lopen. Nu is dus de perfecte tijd! De fruitbomen zijn op dit moment minder gevoelig voor schimmels. Daarnaast lopen ze nu vroeger uit dan normaal vanwege de zachte winter. 

Tip van Tom: je kan naast de wintersnoei ook een zomersnoei doen. Dit doe je om ook de waterloten weer bij te werken.

En omdat je nog maar een paar dagen hebt, helpt boer Tom je graag nog even herinneren:

Zo snoei je fruitbomen

Snoeien, hoe moet het ook alweer? Allereerst knip je de kruisende en schurende takken weg (takken die elkaar kruisen of raken) zo krijgt de boom genoeg licht en worden de vruchten voller er mooier.

De takken die recht omhoog groeien moet je ook weghalen. Deze takken heten waterloten. Door dit te doen gaat al de energie van de boom naar de vrucht toe en kan de boom groeien! Zoals Tom graag zegt: snoeien is groeien!

Knip de takken helemaal tot onderaan af. Hierbij snoei je ook de takken die naar binnen groeien en de takken die elkaar kruisen weg, deze werken namelijk alleen maar tegen. Snoei ook weer vanaf het begin punt.

Het snoeien van takken van grote bomen, zorgt er voor dat er niet opeens grote zware takken afbreken. Maar het is ook bevorderlijk voor de gezondheid van de boom. Door oud hout en kruisende takken weg te snoeien, wordt de belasting op de stam en takken minder en zo kan de boom weer wat langer mee!

De lagere, dikke takken in de boom moeten ook gesnoeid worden. Dikke takken snoeien kan soms als erg arbeidsintensief werk gezien worden. Neem daarom een takkenschaar die niet tegenwerkt. 

Niet alleen voor je boom is het fijn om rond deze tijd van het jaar te snoeien, voor jezelf is het ook een stuk makkelijker. Er zitten nu nog geen bladeren en vruchten in de weg, handig!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore