Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Ruikt je was muf na het wassen? Zo kom je van die vervelende geur af

Wanneer je de was uit de wasmachine haalt, zou de was heerlijk moeten ruiken. Helaas is dit niet altijd het geval. Maar hoe krijg je die muffe geur uit je kleren?

De oorzaak van de vieze geurtjes in je was

Soms ruikt je kleding al muf zodra het uit de wasmachine komt. De andere keer ruikt het in eerste instantie fris, maar gaat de kleding later pas ruiken. Dit zou allebei te maken kunnen hebben met een aantal omgevingsfactoren. Wordt er in huis gerookt? Kook je vaak met geurige ingrediënten zoals knoflook of uien of heb je huisdieren? Deze geuren kunnen allemaal doordingen in je kleding.

Te veel of te weinig wasmiddel

We hebben allemaal onze eigen manier om de was te doen, maar sommigen onder ons gebruiken mogelijk methoden die betekenen dat onze kleding niet zo fris uit de wasmachine komt dan we zouden willen. Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel of te weinig wasmiddel. Te veel kan betekenen dat het wasmiddel niet volledig uit de kleding is gespoeld. Ook dat kan een vervelende geur veroorzaken. Terwijl te weinig wasmiddel je kleding misschien niet goed genoeg schoonmaakt.

Vieze geur verwijderen

Als je kleren stinken na het wassen, maak je dan geen zorgen. Geuren kunnen meestal heel snel en eenvoudig uit kleding worden verwijderd. Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen. De wind blaast dan eventuele slechte geuren uit je kleding.

Muffe geur

Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen. Na het weken was je de kleding opnieuw in de wasmachine.

Wasmachine

Maar het kan ook zeker aan je wasmachine zelf liggen. Wasmachines zijn niet zelfreinigend en daarom hebben ze af en toe wat onderhoud nodig. Niet alleen kan een vuilophoping uit je vuile was van invloed zijn op de geur van je kleding, maar ook schimmel kan makkelijk in je wasmachine groeien. Het is namelijk een donkere, vochtige omgeving en daar is schimmel dol op.

Fotocredits:

Niks
Elke week de nieuwste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: