Huishouden

Dit betekent de lichaamstaal van jouw kat

03 februari 2021 19:25

Een bolle rug, een zwaaiende staart, grote of juist knipperende ogen. Het is de lichaamstaal van jouw kat die je iets wilt te vertellen, maar wat betekent het nu precies?

1. De ogen van de kat

Wanneer een kat ontspannen is, knippert hij traag met zware oogleden. Het is een signaal dat hij tevreden is. Een angstige kat kijkt juist met wijde ogen en grote pupillen. Het is dan wel nog steeds moeilijk te bepalen of een kat echt bang is, boos is, of misschien wel interesse toont. Om dat te weten moet je naar de rest van de lichaamshouding kijken.  

Wanneer jouw kat een rivaliserende kat tegenkomt en er naar gaat staren, is dit een teken van assertiviteit. Daarnaast lijkt het vaak alsof een kat aan het dagdromen is omdat hij zich niet lijkt te focussen, maar verbaas je niet: katten kijken namelijk veel door de randen van hun ogen. Jouw kat ziet meer dan jij denkt!

2. De oren van de kat

De oren zijn ontzettend belangrijk in de communicatie van de kat. Wanneer jouw kat blij en ontspannen is, zullen zijn oren opgestoken zijn en iets naar voren staan. Wanneer zijn aandacht wordt getrokken door een beweging of een geluid, staan de oren recht omhoog. Op die manier kan hij zich optimaal focussen op datgene wat zijn aandacht heeft getrokken. 

Jouw kat lijkt misschien altijd een zelfverzekerde macho, maar ook hij kent spanning en onzekerheid. In zo'n geval kunnen zijn oren krampachtig gaan draaien. Wanneer jouw kat van iets schrikt, kan het zijn dat hij zijn oren plat heeft gedrukt. In combinatie met zijn lichaamshouding probeert hij zich zo klein mogelijk te maken in de hoop dat 'het gevaar' hem niet zal zien.

3. De bek van de kat 

Valt het je op dat je kat vaak zijn tong uitsteekt? Dan mag je daar blij om zijn! Dit is een teken van de kat dat hij zich ontspannen of tevreden voelt. Ook wanneer jouw kat uitgebreid loopt te gapen zegt dit dat hij tevreden is. Hoe duidelijk wil je het hebben? 

Wanneer de kat zich bedreigd voelt, is het duidelijk wat zijn houding is: geblaas en gegrauw met open bek. 

4. De staart van de kat 

Katten hebben enorm veel variatie in het bewegen met hun staart. Elke beweging vertelt weer wat anders. Waarschijnlijk zie je jouw kat meestal met een staart die hij achter zich laat hangen. Dit komt omdat hij in zijn eigen territorium loopt en zich zelfverzekerd en ontspannen voelt. Wanneer hij jou vriendelijk in de ogen kijkt, zal zijn staart over zijn rug getrokken zijn met een lichte knik in de punt. Wil jouw kat extra aandacht? Dan zal je merken dat hij zijn staart langs of om de benen wrijft.

Andere staartbewegingen:

  • Een trekkende staart met kleine bewegingen geeft de opperste concentratie van de kat aan. 
  • Een rechte staart dat wat weg heeft van een borstel geeft aan dat de kat bang is. 
  • Een kat die zijn staart snel in een grote boog heen en weer laat gaan, kan boos zijn, maar hij kan het ook doen omdat hij een alerte houding aanneemt. Tijdens het spelen bijvoorbeeld. Verwar dit niet met een hevige zwiep van de kat zijn staart. In zo'n situatie is hij absoluut niet vrolijk. Hij geeft hier opwinding of agressie mee aan.

De kat weet dus met heel specifieke delen van het lichaam aan te geven wat hij wilt en hoe hij zich voelt. Naast de ogen, oren, bek en staart zijn er nog vele signalen in de lichaamshouding van de kat die je wat proberen te vertellen. Je schrijft er zo een encyclopedie mee vol. Interessante dieren... 

Fotocredits Headerfoto: DariuszSankowski - Pixabay Foto 1: nmiranda - Pixabay  Foto 2: Burak K - Pexels Foto 3: João Maria Alves - Pexels

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore