Kooktips

Hete peper gesneden? Met deze 7 tips krijg je het pittige weer van je vingers

14 juli 2022 20:50

We vinden het heerlijk om met rode of andere hete pepers te koken. Maar iets minder fijn is het als je uren na het koken nog steeds herinnerd wordt aan die peper. Pas op voor je ogen! Met deze tips kom je er gelukkig weer makkelijk vanaf én voorkom je het!

Je zou denken dat het hete van die peper na een keer of drie goed wassen er wel af moet gaan. Maar wanneer je even per ongeluk in je ogen wrijft blijkt maar weer dat dit dus niet het geval is en staan je ogen in de fik. En ook die pittige smaak blijft nog lang aanwezig.

Gelukkig kom je er met de volgende 7 tips makkelijk vanaf!

1. Olie (van tevoren)

Je verwacht het misschien niet, maar olie zorgt ervoor dat de pit uit de pepers wordt opgenomen. Smeer daarom van tevoren je handen in met een druppeltje plantaardige olie. Wanneer je naderhand je handen wast, was je niet alleen de olie eraf, maar ook gelijk het pittige.

2. Afwasmiddel (is beter dan handzeep)

Je kunt beter je handen wassen met afwasmiddel dan met gewone zeep. Was na het snijden meteen je handen met een beetje afwasmiddel en de geur en smaak zal sneller verdwijnen.

3. RVS zeep

Ons favoriete zeepje is niet per se de zeep met de lekkerste geur, maar eerder het roestvrijstalen zeepje omdat die de knoflook- en uiengeur én pittigheid van je handen verwijdert. Het enige wat je moet doen is je handen met het RVS zeepje en koud stromend water wassen. Heb je die niet? Dan kun je je handen ook over de roestvrijstalen wasbak wrijven, werkt precies hetzelfde! 

4. Volle melk of yoghurt

Het klinkt misschien gek om je handen te ‘wassen’ met melk of yoghurt, maar we kennen ook allemaal de truc om melk te drinken (in plaats van water) wanneer je iets te heet hebt gegeten. Daarom helpt het ook om het van je handen af te krijgen. Hoe? Door je handen in een bakje volle melk te steken of wat volle yoghurt op je handen te smeren.

5. Alcohol

De olie en de stof in de pepers die voor het branderige gevoel zorgen lossen sneller op met alcohol dan met water. Daarom kun je een scheutje pure alcohol of drank met een hoog alcoholpercentage (zoals bijvoorbeeld wodka) op je handen doen. De geur én pit zullen meteen verdwijnen.

6. Bleekmiddel met water

Een mengsel van vijf delen water en één deel bleekmiddel zou ook moeten helpen tegen brandende handen. Bleekmiddel zorgt er namelijk voor dat de capsaïcine (de brandende stof in de peper) verandert in een door wateroplosbaar goedje. Hierdoor spoelt het pittige vanzelf van je handen als je je handen na het snijden een paar keer in het mengsel dipt.

7. Baking soda

Het lijkt wel alsof baking soda een wondermiddel is voor bijna alles! Zo ook voor de pittige smaak aan je handen. Hoe je die verwijdert met baking soda? Simpel: maak een dikke pasta van baking soda en water en smeer het gelijk op je handen (nadat je klaar bent met het snijden van de peper). Laat het even opdrogen en was het er vervolgens af.

Fotocredits:

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore