RTL Wonen

Deze dingen maak je waarschijnlijk té vaak schoon

30 juli 2022 15:22 Aangepast: 30 juli 2022 21:47
Beeld © iStock

Meestal krijg je te horen dat je bepaalde dingen te weinig schoonmaakt. Maar hoe verrassend het ook klinkt, er zijn dus ook dingen die je te vaak kunt schoonmaken.

Kunnen items dan echt te vaak schoongemaakt worden? Het antwoord op deze vraag is ingewikkelder dan je zou denken. Het probleem is niet dat het product té schoon is, maar de handeling van het schoonmaken kan mogelijk schade veroorzaken. Wassen, boenen, vegen en spuiten verkorten de levensduur van producten.

1. Badkamerspiegel

Badkamerspiegels worden veel blootgesteld aan vochtigheid, zowel door de stoom tijdens het douchen of badderen, maar ook doordat je ‘m waarschijnlijk vaak schoonmaakt. Maar hierdoor kan er ook wat vochtigheid achter de spiegel komen, waardoor de achterkant beschadigd raakt.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

2. Tapijt

Als je regelmatig schuimende tapijtreinigers gebruikt om vlekken te verwijderen of vlekken op te sporen, kun je soms meer kwaad doen dan goed. Het is namelijk heel moeilijk alle zeep uit je tapijt te spoelen. Bovendien kunnen deze zeepresten uiteindelijk weer meer vuil aantrekken.

Probeer daarom het tapijt minder vaak schoon te maken en minder agressieve tapijtreinigingsproducten te gebruiken. Vergeet ook niet om na het poetsen met een schone, natte doek de reinigingsresten te verwijderen.

3. Houten meubilair

Het is belangrijk dat je speciale houtreinigers gebruikt om je meubels er weer als nieuw uit te laten zien. Maar je moet deze reinigers niet te vaak gebruiken, want dan kan er een olieachtige waas achterblijven en dit trekt meer stof en vuil aan.

Zorg dat je nooit meer dan één of twee keer per maand met speciale houtreinigers aan de slag gaat. En veeg tussen het reinigen door de meubels af met een vochtige microvezeldoek.

4. Jeans

Het zoeken naar de perfecte jeans kan lang, héél lang duren. En als je er dan een hebt gevonden, wil je er ook zo lang mogelijk van kunnen genieten. De beste manier om dat te doen is door ‘m niet te vaak te wassen. Makers van spijkerbroeken adviseren je zelfs om zes maanden te wachten tussen de wasbeurten door.

Om ervoor te zorgen dat je jeans fris blijft, kun je hem ’s nachts in de vriezer leggen. Dit doodt alle bacteriën. Ook kun je zelf een “verfrissende” spray maken door een beetje ontsmettingsalcohol, water en drie druppels etherische olie van lavendel te mengen en op de broek te sprayen.

5. Bh

Je bh is een ander kledingstuk dat snel verslijt wanneer je ‘m regelmatig wast. Hij verliest zo elasticiteit en dus ook de oorspronkelijke vorm. Je kunt je bh daarom het beste na drie of vier keer dragen wassen. En als je de bh wast, kun je ‘m het beste in een waszakje stoppen.

6. Haar

Veel mensen springen iedere dag onder de douche om zichzelf te wassen en een groot deel daarvan wast ook iedere dag zijn of haar haar. Dit is niet heel slim. Shampoo verwijdert niet alleen de overtollige olie uit je haar en op je hoofdhuid, het verwijdert álle olie. Maar je haar en hoofdhuid produceren niet voor niets oliën, dat is namelijk verzorgend voor je haar. Door te veel met shampoo te wassen, kun je je haar beschadigen. Beter is het dan ook om je haar twee keer per week te wassen.

7. Auto

Het is begrijpelijk dat je je auto zo schoon mogelijk wilt houden, maar elke keer dat je je auto wast, was je een deel van de wasachtige buitenlaag weg die bedoeld is om de verflaag van je auto te beschermen. Als deze waslaag weg is, kun je je auto heel makkelijk beschadigen en dat zou zonde zijn.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore