Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kan een spin uit je stofzuiger kruipen?

Wanneer je een enge spin in het hoekje bij het plafond ziet zitten, heb je waarschijnlijk binnen een paar seconden de stofzuiger al in de aanslag. Maar ben je dan eigenlijk wel voorgoed van het beestje af, of kunnen spinnen gewoon weer uit de stofzuiger klimmen?

Soms kan een spin wel degelijk ontsnappen uit een stofzuiger die uitstaat, maar dan moet het voor de spin wel een makkelijke uitweg zijn. Dit houdt in dat de spin ten eerste het opzuigen moet overleven en tussen al de rotzooi een weg naar buiten moet zien te vinden. En dat allles voordat de stofzuiger er opnieuw bij wordt gepakt.

Geen uitgang

Maar bij sommige stofzuigers is een ontsnapping sowieso niet mogelijk. Dit komt doordat er verschillende klepjes in de stofzuiger zitten, die tijdens het stofzuigen opengaan maar weer sluiten als ‘ie uitstaat. Je kunt het zo zien: de stofzuiger heeft wel een ingang, maar geen uitgang. Maar helaas hebben niet alle stofzuigers deze functie.

Krachtig

Toch blijft de vraag of een spin het overleeft wanneer hij helemaal door de stofzuiger wordt opgezogen. Tegenwoordig zuigen de stofzuigers erg krachtig. Bovendien verschilt het ook per soort spin. Hoe groter de spin, des te groter de overlevingskans. Volgens Naturalis-medewerker Peter van Helsdingen hebben kleine spinnen en hooiwagenspinnen geen schijn van kans om het te overleven. Zij stikken al heel snel door het stof in de stofzuigerzak. De huisspinnen daarentegen hebben een grotere overlevingskans. “Met zijn dikke lijf van minimaal 1,5 centimeter en zijn lange, harige poten kruipt hij met gemak de stofzuiger uit.” Maar als je na het opzuigen van de spin ineens heel veel stof opzuigt, dan is de kans groot dat ook een huisspin stikt.

Horizontaal

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je de stang van de stofzuiger het beste horizontaal laten liggen totdat je de zak leegt. Of zelfs met de voet omhoog. Dit maakt het voor de spin nog moeilijker om uit de stofzuiger te klimmen.

Diervriendelijk

Vind je het toch maar zielig voor de beestjes om ze op te zuigen, dan kun je natuurlijk op een diervriendelijke manier van de spinnen in huis raken. Ten eerste kun je een muntplantje in huis zetten. Spinnen houden niet van de geur, waardoor ze je gewoon wegjaagt. Maar je kunt natuurlijk  ook gewoon je partner heel lief aankijken, wie weet wil hij of zij wel met een kartonnetje en een glas de spin oppakken en hem buiten in de natuur weer loslaten.

Fotocredits:

Bron:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: