Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Deze struiken en bomen kun je het beste in februari al snoeien

Het is misschien nog winter, maar vergis je niet in wat je allemaal al in februari in de tuin kunt doen. Want mocht je in de zomer van een prachtige en kleurrijke tuin willen genieten, dan mag je nu al flink aan de bak.

In de winter kan namelijk al veel snoeiwerk gedaan worden. Dus, hup: pak de schaar uit de schuur en knippen maar!

Fruitbomen

In de tweede maand van het jaar mogen onder andere de appel- en perenboom gesnoeid worden. Het is belangrijk dat ze nu gesnoeid worden, omdat op deze manier het hart van de kroon voldoende licht krijgt. Zo kan 'ie in het voorjaar en in de zomer goed groeien. Anders kan het voorkomen dat je in de zomer nul appels of peren kunt plukken. Zorg er wel voor dat het niet vriest wanneer je de fruitboom gaat snoeien.

Coniferen

In februari mag je ook al de handen uit de mouwen steken voor de coniferen. Maar let wel op dat je ze niet te diep terugsnoeit, dit mag enkel en alleen bij de Taxus. Andere coniferen kun je beter niet tot op kaal hout snoeien.

Clematis

Ook de clematis mag in februari al gesnoeid worden. Althans, alleen de zomerbloeiende clematissen. Wanneer een clematis in het voorjaar bloeit, zijn de bloemknoppen al gevormd en zou je ‘m verpesten door de plant nogmaals te snoeien.

Heesters

Het snoeien van heesters kan ook nog steeds. Wacht er niet te lang mee, anders zullen ze komende zomer niet in perfecte staat verkeren en dat zou zonde zijn. In de winter kun je goed de structuur van de takken zien. Mocht ‘ie in een lelijke vorm krijgen, is het slim om de struik een keer flink terug te snoeien. Daar kan 'ie enorm van opknappen. Het is belangrijk om heesters al op tijd te snoeien, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Dit bevordert de groei.

Tips
De winter is dé periode dat je kunt gaan snoeien in de tuin, zodat deze er weer lekker bij ligt in het voorjaar. 

De
Lees ook:
De RTL Wonen snoeikalender

Fotocredits
Headerfoto: Carlotta Silvestrini – Pixabay
Foto 1: Michael Nunes – Unsplash
Foto 2: Arlouk - Pixabay

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: