Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo lang kun je je hond alleen thuis laten, dat is korter dan je denkt

Hoe lang laat jij je hond alleen thuis als je de deur uitgaat? Ieder baasje én hond is weer een andere tijd gewend, maar wat is nou eigenlijk een verantwoorde tijd? Het blijkt in ieder geval korter te zijn dan je denkt...

Iedereen die een hond heeft kent het wel: die grote, droevige ogen die je aanstaren wanneer je de deur uitgaat. Ach, eventjes maar… Maar hoe lang is ‘eventjes’, wellicht verleg je die grens wel vaker en vaker? Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar hoe lang zou je een hond nou uiterlijk alleen thuis kunnen laten? Volgens hondentrainster Tamsin Durstin is dat helemaal niet zo lang…

3 à 4 uur

Honden zijn afstammelingen van de wolf en zijn dus gewend om in een roedel te leven, waardoor het van nature erg sociale dieren zijn. Maar wanneer honden niet gewend zijn om alleen te blijven en het contact dan ineens minder wordt, kunnen ze in paniek raken. Het is dus van belang dat meteen vanaf het begin te trainen met je hond.

Volgens Durston kunnen honden eigenlijk niet langer dan drie à vier uur alleen zijn, maar dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van het karakter van je hond. “Net als mensen kunnen sommige honden prima even alleen zijn en hebben andere juist meer gezelschap nodig”, legt de hondentrainster uit aan Metro UK.

Het maximum

Maar wat is dan echt het maximale aantal uren dat je een hond alleen kunt laten? Dat is volgens Tamsin vier uur. Een halve werkdag zou je je hond dus nog wel alleen kunnen laten, maar een hele werkdag is volgens haar echt niet verantwoord.

Een goede voorbereiding

Mocht je je hond meerdere uren alleen laten, dan is het handig je hond hier eerst op voor te bereiden. Loop een goed stuk met je viervoeter, zodat hij lekker moe wordt en daarna thuis lekker kan slapen terwijl jij weg bent. Zo is hij zich er minder van bewust dat hij alleen is. Daarnaast is het ook verstandig genoeg hondenspeeltjes neer te leggen, want ook dat helpt tegen eenzaamheid.  

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De leeftijd van de hond

Zoals we al aangeven is dit een richtlijn en verschilt het wel echt per hond hoelang hij alleen thuis kan blijven. Niet alleen qua karakter, maar ook per leeftijd kan het verschillen. Heb je een jonge hond zonder verlatingsangst, dan kan hij waarschijnlijk makkelijk vier uur alleen zijn. Maar heb je een oudere hond, dan moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, staar, dementie, of doofheid, wat weer kan leiden tot desoriëntatie. Hierdoor worden ze afhankelijker en kunnen ze minder lang alleen zijn.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: