Ga naar de inhoud
RTL Wonen

4 dingen die je nooit mag schoonmaken met azijn

Azijn wordt ook wel een wondermiddel genoemd op het gebied van schoonmaken. Maar pas op: azijn is lang niet altijd even goed om mee schoon te maken. Soms kan het zure goedje je meubels of apparaten namelijk behoorlijk beschadigen.

Maak de volgende 4 dingen dan ook nooit schoon met azijn!

1. Strijkijzer

Azijn is dan wel een perfect middeltje om bijvoorbeeld je koffiezetapparaat of je waterkoker mee te ontkalken, maar je strijkijzer kun je er maar beter niet mee ontkalken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de interne delen beschadigd raken, waardoor je strijkijzer dus ook echt kapot kan gaan. Dat wil je écht niet!

2. Hardhouten vloeren

Als je je mooie hardhouten vloer gaat schoonmaken met azijn zal je vloer in eerste instantie misschien mooi en schoon ogen, maar door het hoge zuurgehalte in azijn breekt de afwerking van een hardhouten vloer ook af en dit zal ervoor zorgen dat de glans na verloop van tijd verdwijnt. Gevolg? Je eens zo mooie houten vloer wordt dof en lelijk. Daarnaast trekken azijn en water ook nog eens ín de vloer, waardoor het hout krom kan trekken en kan verkleuren.

3. Stenen tafelbladen en tegels

Wil je je tafelblad en stenen vloer netjes houden, dan kun je beter kiezen voor speciale steenreinigers of zelfs afwasmiddel met warm water. Azijnzuur etst namelijk in natuurlijk steen. Producten op basis van ammoniak kun je beter vermijden als je steen wil schoonmaken.

4. Bepaalde hardnekkige vlekken in stof

Azijn is echt wel een wondermiddel wat betreft het verwijderen van hardnekkige vlekken, maar lang niet voor alle soorten vlekken. Gras-, ijs- en bloedvlekken zijn namelijk echt niet te verwijderen met azijn, omdat deze vlekken heel snel oplossen in stof. Daarom kun je ze maar beter verwijderen met speciale vlekverwijderaars.

Waarom
Lees ook:
Waarom je wasverzachter beter kunt vervangen door azijn

Fotocredits:

Headerfoto: Daniele De Vivo

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: