Ga naar de inhoud
Huishouden

Zo maak je in 5 stappen de vaatwasser schoon

Beeld © iStock

Hoewel de vaatwasser een ster is in schoonmaken, blijft het apparaat zelf niet altijd even schoon. Met alle etensresten en al dat vieze water kan die aardig vies worden. Met deze vijf simpele stappen is je vaatwasser zo weer schoon.

1: leeghalen

En dan bedoelen we niet alleen de vaat uit de vaatwasser. Haal ook de bestekmand, of -la -als die eruit kan-, en het filter uit de vaatwasser. Het is veel makkelijker schoonmaken als dit allemaal niet in de vaatwasser zit.

2: weken

De schoonmaak gaat beginnen. Zet de bestekmand of bestekla en het filter in heet water met een kop (schoonmaak)azijn. En haal eventuele etensresten uit het gat van het filter. Maak het gat van het filter helemaal schoon. Je kunt een tandenborstel gebruiken voor plekken waar je niet bij kunt.

3: boenen

De rubbers van de deur kan je ook weer schoonmaken met wat azijn! Gaan de vlekken maar niet weg? Dan kun je ook een tandenborstel met baking soda gebruiken. Maak ook de randen van de deur zelf, en aan de onderkant van de deur ook goed schoon. De onderkant kan je goed schoonmaken als je de vaatwasser helemaal opent.

4: inruimen

De onderdelen in het azijnwater hebben nu wel lang genoeg geweekt. Haal ze uit het water, droog ze goed af en zet ze terug in de vaatwasser.

5: laat de vaatwasser het werk doen

Tijd om de hele vaatwasser weer fris te laten ruiken! Dit doen we weer met onze wondermiddeltjes: baking soda en azijn. Het enige wat je nu nog moet doen is de vaatwasser aanzetten op het heetste programma en de vaatwasser doet de rest. Alhoewel, als je nu toch niets te doen hebt, kun je ook wel even een doekje over de buitenkant van de vaatwasser halen.

Zo, je vaatwasser ruikt weer fris en is weer superschoon!