Ga naar de inhoud
RTL Wonen

13 alledaagse dingen die je waarschijnlijk al je hele leven verkeerd gebruikt

De kans is groot dat je niet eens in de gaten hebt dat je deze alledaagse dingen 'verkeerd' gebruikt, maar toch willen we je deze tips niet onthouden. Ze gaan je leven echt een heel stuk makkelijker maken.

1. Strijkijzer
De kans is groot dat je strijkijzer met water er nog in terugzet in de kast. Niet doen! Maak het waterreservoir altijd leeg, want het overtollige water kan voor damp in de kast zorgen, waardoor het kan gaan schimmelen.  

2. Pot pindakaas
Het is slim om de pot pindakaas voortaan op z’n kop te bewaren. Na een tijdje gaat de olie in de pindakaas naar boven, waardoor je als je de deksel opent alleen een laagje olie hebt. Bah! Door ‘m ondersteboven te bewaren, zit de olie juist beneden als je de pot opent.  

3. Magnetron of broodrooster
Zorg ervoor dat je jezelf aanleert om na ieder gebruik de stekker van de magnetron of broodrooster uit het stopcontact te trekken. Waarom? Ook al moet je de magnetron zelf aanzetten, bestaat alsnog het risico dat ‘ie spontaan in vuur en vlam gaat.  

4. Knoflookpers
Als je knoflook hebt geperst, is het zo plakkerig dat er stukjes vast komen te zitten in de pers. Deze stukjes laten niet zomaar los, tenzij je het zelf met je vingers of afwasborstel probeert. Dit soort keukengerei kun je daarom beter met de hand wassen, want de kans is groot dat de vaatwasser ‘m niet schoon krijgt.

5. Conditioner
Als je conditioner gebruikt, moet je altijd onderaan bij je haarpunten beginnen. Je hoort namelijk te beginnen waar je haar het droogst, oudst en meest beschadigd is. Werk daarna je weg omhoog. Als je bovenaan begint, loop je het risico dat je je hoofdhuid en je wortels te vettig maakt.  

6. Mascara
Iets wat velen onder ons doen: je mascara heen en weer pompen in de houder. Het zou ervoor zorgen dat er meer mascara op het borsteltje gaat zitten. Onzin! Het zorgt er alleen voor dat er meer lucht in komt, waardoor je mascara uitdroogt en klonterig wordt.  

7. Blikopener
Veel mensen gebruiken de blikopener verticaal, terwijl ‘ie eigenlijk gemaakt is om horizontaal te gebruiken. Als je ‘m verticaal houdt, moet je oppassen dat je jezelf niet snijdt aan de scherpe rand van de opening. Door de blikopener horizontaal op het blik te zetten, maak je het jezelf een stuk makkelijker.  

8. Afwasmiddel
Hoewel dit vetbestrijdende product erg krachtig is, kun je het beter niet gebruiken voor andere dingen dan borden, kopjes of bestek. Blijf dus uit de buurt van afwasmiddel als je je autoruit of spiegels gaat schoonmaken. Het kan namelijk strepen achterlaten.

Lifehacks:
Lees ook:
Lifehacks: met deze handige tips bespaar je een hoop tijd en moeite in de keuken

9. Haarlak
In plaats van haarlak op je haar te sprayen, kun je het blijkbaar beter eerst op je handen spuiten. Vervolgens haal je je handen door je haar. Zo krijg je een volume boost en kun je alle pluishaartjes in bedwang houden, maar krijg je geen stijf ‘helmhaar’.  

10. Houten lepel
Leg een houten lepel of spatel over de pan heen als het water kookt en je zult vanzelf zien dat het water niet meer overkookt. De belletjes barsten wanneer ze in aanraking komen met de houten lepel. De inhoud van deze belletjes is stoom, maar dit condenseert gelijk aangezien de lepel kouder is dan 100 graden Celcius. Bovendien is water zwaarder dan lucht en valt dus gelijk terug in de pan.  

11. Spaghettilepel
Ja, het is ook om te voorkomen dat je geen water opschept, maar eigenlijk is het gat in de spaghettilepel bedoeld om de juiste portie spaghetti te meten. Het gaat geeft namelijk precies een portie voor één persoon aan.  

12. Sap inschenken 
Wanneer je een glas sap inschenkt, gaat dit vaak met een hoop geknoei. Je morst doordat het pak ‘klotst’. Hier heb je nooit meer last van als je het pak omdraait en dus met de dop boven inschenkt. Hierdoor ontstaan er geen luchtbellen en kun je alles netjes inschenken.

13. Ringetjes 
Je kunt je vingers of nagels goed pijn doen als je twee ringetjes aan elkaar wilt maken waardoor je er eentje open moet houden. Gelukkig is daar een oplossing voor. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een ontnieter. Door dit ding tussen de ringetjes te zetten, kun je heel gemakkelijk het andere ringetje eraan schuiven.

Fotocredits

Headerfoto: Kaboompics – Pixabay 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: