Ga naar de inhoud
Huishouden

Deze 7 dingen mogen niet in de vaatwasser

Degene die de vaatwasser heeft uitgevonden is natuurlijk een held. Met een vaatwasser in huis hoeven we nooit meer af te wassen, toch? Fout! Deze zeven dingen moeten toch echt met de hand worden afgewassen.

1. Sommige plastic voorwerpen

Sommige plastic keukenmaterialen kun je prima in de vaatwasser doen. Veel spatels, bakjes en deksel kunnen tegenwoordig goed tegen de hitte van de vaatwasser. Maar check het van tevoren altijd even. Er zijn namelijk ook voorwerpen die er niet bestand tegen zijn. Als je deze wel in de vaatwasser doet kunnen ze verkleuren en vervormen. Plastic wegwerpverpakkingen kunnen sowieso nooit in de vaatwasser. Dus wil je een yoghurtpotje of een boterbakje toch bewaren? Dan moet je het toch echt met de hand afwassen.

2. Gietijzeren pan

Ook je gietijzeren pan mag nooit in de vaatwasser. Het is veel beter om deze met warm water af te spoelen en hem droog te maken met keukenpapier. Het is overigens helemaal niet erg als de binnenkant van de pan vet aanvoelt. Dat is alleen maar goed, zo verbrandt je eten de volgende keer minder snel. Zit er aangekoekt eten aan de pan? Dit kan je dan schoon scrubben met wat zout óf je doet kokend water in de pan en schraapt de etensresten er met een houten spatel af.

Let op: dompel je warme pan nooit in koud water, zo zou die kunnen barsten. Gebruik ook nooit een metalen spatel in de pan, dit kan de binnenkant van de pan beschadigen.

3. Kristal

Heb je echte kristallen glazen? Die wil je natuurlijk zo glanzend mogelijk houden. Daarom kun je ze beter met de hand afwassen en niet in de vaatwasser doen. In de vaatwasser kunnen je schitterende glazen hun glans verliezen en dof worden. Bovendien is kristal erg kwetsbaar en zou het kunnen breken als je het in de vaatwasser doet.

  Niks
  Elke week nieuwe tips en inspiratie!
  Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

  4. Antiek en porselein

  Heb je antiek servies van je oma in huis? Of ben je gek op mooi porselein? Doe dit dan nooit in de vaatwasser. Dit servies is snel breekbaar en is daarom niet geschikt voor de vaatwasser. Daarnaast kunnen de prachtige, geschilderde kunstwerken op het servies vervagen door de vaatwasser. Het is dus veel beter om ze voorzichtig met de hand af te wassen.

  5. Koksmessen

  Goede koksmessen gaan hartstikke lang mee, mits je ze goed verzorgt. En helaas is de vaatwasser hier een no-go voor. Hier kunnen ze roestplekjes van krijgen en kunnen ze bot van worden. Afwassen met de hand is een veel betere optie. Uiteraard wel voorzichtig, want de messen zijn (als het goed is) vlijmscherp.

  6. Keramische pannen of pannen met een antiaanbaklaag

  Net als de gietijzeren pannen kun je deze pannen ook beter niet in de vaatwasser doen. De afwasmiddelen kunnen de coating in de pan beschadigen. Dus om verbrand eten te voorkomen, kun je het best de pannen met de hand afwassen.

  Let op: dompel ook deze pan nooit in koud water wanneer deze nog warm is, anders vervormt 'ie. Gebruik ook nooit een metalen spatel in de pan, dit kan de binnenkant van de pan beschadigen.

  7. Hout

  Houten dingen, zoals je mooie snijplank en pollepels kunnen gaan splinteren in de vaatwasser. Dit is natuurlijk hartstikke zonde en op splinters in je eten zit je ook niet te wachten. 

  Fotocredits:

  Dit is een artikel van