Huishouden

De oven voorverwarmen: is dat eigenlijk wel nodig?

01 juli 2020 11:49 Aangepast: 03 december 2021 20:02

Vaak begint een ovenrecept met de zin ??verwarm de oven op 180 graden??, maar is het voorverwarmen van de oven eigenlijk wel écht nodig? Wij zochten het voor je uit.

De oorsprong van het voorverwarmen

Toen de eerste recepten en kookapparaten werden ontwikkeld bestonden er alleen hout- en steenkoolovens. Deze ovens komen niet alleen heel langzaam op tempratuur, het duurt ook nog eens heel lang voordat de oven gelijkmatig verwarmd is. Hier is het voorverwarmen van de ovens ontstaan.

Energie

De meeste ovens doen er zo’n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn! In deze minuten verspil je veel energie en dat is natuurlijk zonde. De conclusie: bij moderne ovens is voorverwarmen niet meer nodig, alleen bij het bakken van bijvoorbeeld een soufflé is het nuttig de oven voor te verwarmen.

Als je écht wilt besparen op je energie kun je ook de oven zo’n 10 minuten voor de eindtijd alvast uitdraaien. De oven koelt namelijk heel erg langzaam af als je de deur dichtlaat, dus je eten gaart dan echt nog wel even door ook al staat 'ie uit. 

Fotocredits
Headerfoto: Taylor Grote - Unsplash

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore