Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo kom je erachter of een plant dood is of nog leeft

Je hebt groene vingers of je niet. Maar ook al slaag je erin om zelfs een cactus dood te laten gaan, gooi 'm niet te snel weg, het kan namelijk zijn dat er nog leven in zit. Hoe je daar achter komt? We leggen het je uit!

Twijfel je of je plant nog leeft, check dan de volgende punten:

Bruine binnenkant

Krab met je nagel of een mesje over de tak, het liefst zo dicht mogelijk bij de kluit. Laat ‘ie veel los en ziet de tak er van binnen bruin uit dan is de kans groot dat de plant dood is. De takken van een plant brokkelen uit elkaar als ‘ie dood is. Een levende tak is van binnen groenig van kleur.

Raar geurtje

Als je de plant water geeft en het water wordt niet meer opgenomen, dan kan het zijn dat je ‘m te veel water hebt gegeven. Ruik in dat geval even de grond rondom de plant. Goede grond ruikt neutraal, terwijl te natte grond stinkt. Mocht je niks ruiken, dan kun de conclusie trekken dat er waarschijnlijk geen leven meer in zit. Je hebt de plant laten uitdrogen en aangezien ‘ie geen water meer opneemt kun je hem ook niet meer redden.

Groene knopjes

Zie je ergens op de tak nog iets groens, dan leeft hij sowieso nog. Knip dus alle bladeren die dor of dood zijn af en kijk goed of je nog iets groens ziet. Het hoeft maar heel klein groen knopje te zijn en het is al een teken van leven.

Zachtjes bewegen

Je mag ook best een keer even zachtjes aan de takken trekken. Trek je gelijk de hele plant uit de pot, dan is ‘ie dood. Check voor de zekerheid de wortels nog even zoals je ook bij de takken hebt gedaan. Mocht de wortel bijna uit elkaar brokkelen, dan kun je hem maar beter gelijk weggooien. Zit er bijna geen beweging in wanneer je aan de takken trekt? Dan zijn de wortels nog gezond en leeft ‘ie nog. Kijk wel even of je hem misschien moet overpotten. Het kan namelijk zijn dat de pot te klein is voor de plant. 

Fotocredits:

Headerfoto: sagarmanis

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: