Ga naar de inhoud
RTL Wonen

7x zo verwijder je de geur van uien van je handen

Al vinden we ui nog zo lekker, toch vinden we het vreselijk om die geur na het koken nog uren of zelfs dagen aan onze handen te ruiken. Gelukkig hebben we hier verschillende trucjes op gevonden:

1. Roestvrijstalen zeep of kraan

Er bestaan speciale ‘zeepjes’ van roestvrijstaal die er – in combinatie met water – voor zorgen dat vieze geurtjes van je handen verdwijnen. Doordat de zwavelmoleculen die verantwoordelijk zijn voor de kenmerkende uiengeur reageren met het chroom in het roestvrijstalen object worden ze geneutraliseerd. Heb je geen roestvrijstalen zeepje in huis? Dan kun je ook gewoon je handen over de metalen gootsteen of over de kraan wrijven, samen met stromend water.

2. Tafelzout

Strooi ongeveer een eetlepel tafelzout op de palmen van je hand en meng er wat koud water doorheen om een papje te maken. Wrijf het vervolgens over je handen, spoel je handen daarna goed af en droog ze. Het zout verwijdert de geur niet alleen, het zal je handen ook nog eens exfoliëren, zodat ze een stuk zachter worden.

Let wel op: zout heeft een sterk uitdrogende werking, dus vergeet je handen na afloop niet te hydrateren.

Geen zout bij de hand? Probeer het dan met zuiveringszout, suiker of gemalen koffie. Vooral suiker is een fijnere optie wanneer je wondjes aan je handen hebt, want suiker bijt niet.

3. Tomatensap of tomatenpuree

Het klinkt misschien gek en een beetje vies, maar tomatensap of tomatenpuree helpt echt tegen die vieze uiengeur. Het enige wat je moet doen is je handen er tenminste vijf minuten lang in dompelen. Spoel je handen vervolgens schoon met vloeibaar afwasmiddel en koud water.

Dit trucje werkt overigens ook om van de verschrikkelijke geur van stinkdieren af te komen, dus met uiengeur moet dit ook zeker werken. Wel moet je er voor zorgen dat het tomatensap of de tomatenpuree niet over datum is.

4. Citroensap

Dompel je handen drie minuten in wat citroensap en spoel ze daarna af. De uiengeur wordt geneutraliseerd en je handen zullen naar verse citroenen ruiken. Let wel op: deze optie is niet zo fijn als je droge handen hebt, omdat je handen hier nog droger van worden. Mocht je deze optie toch gebruiken, gebruik daarna in ieder geval een fijne handcrème.

Heb je geen citroensap in huis, probeer het dan met azijn of mondwater. 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

5. Pindakaas

Ja echt, ook pindakaas zorgt er voor dat je handen niet meer naar ui zullen ruiken. Je handen zullen daarna wel een beetje vettig aanvoelen, maar ze zijn nu tenminste wel goed gehydrateerd én de uiengeur is verdwenen. En natuurlijk kun je die geur er daarna heel makkelijk af wassen met zeep.

Heb je geen pindakaas in huis? Probeer het dan met tandpasta.

6. Tape

Voor deze truc heb je wel wat geduld nodig, want bij deze optie moet je je vingers en handen in ducttape wikkelen en wel 30 minuten wachten. Best lang, maar de geur is wel verdwenen wanneer je de tape er weer afhaalt.

7. Een gebruikte koffiepad

Wrijf met een gebruikte koffiepad over je handen. Let wel op: laat de koffiepad wel eerst even afkoelen voordat je ermee over je handen wrijft.

Niet huilen

Nog zoiets vervelends aan het snijden van een ui: het prikt ontzettend aan je ogen en je gaat er nog van huilen ook. Behalve als je het op deze manier aanpakt

Fotocredits

Headerfoto: Thomas Martinsen - Unsplash

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: