Huishouden

De 6 handigste tips van professionele schoonmakers

07 mei 2021 07:01
Beeld © Pixabay

We hebben je inmiddels al heel wat schoonmaaktips geleerd. Maar er is toch eigenlijk niemand die het beter kan uitleggen dan een professionele schoonmaker? We zetten de 6 beste, handigste en makkelijkste tips uit de schoonmaakwereld op een rijtje:

1. Olijfolie

Heb je net je keuken schoongemaakt, zie je alsnog overal vieze vingerafdrukken! Melissa Maker, eigenaresse van de ‘Clean My Space cleaning company’ heeft hier een handige tip voor: “Ik doe een druppel olijfolie op een stukje keukenpapier en gebruik dit om vlekken te verwijderen van roestvrijstaal.” Op deze manier verwijder je vlekken in no-time en zorg je ervoor dat de oppervlaktes langer schoon blijven.

2. Witte azijn

Al is je badkamer nog zo schoon, toch heb je al gauw dat je kraan of douchewand dof oogt door een lelijke laag kalkaanslag. Gelukkig hebben professionele schoonmakers ook hier een simpele tip voor. Becky Rapinchuk, oprichtster van ‘Cleanmama.net’, gebruikt de volgende methode: “Doordrenk een stukje keukenpapier of een doekje met witte azijn en laat dit vervolgens zo’n 15 minuten op de vlek liggen. Ga er vervolgens met een schoon doekje overheen. Het zuur van het azijn verwijdert de vlekken meteen en zorgt ervoor dat alles weer glanst.”

En je douchekop? Die kun je ook met witte azijn weer lekker laten glanzen. Hiervoor kun je een plastic tasje met wat witte azijn vullen waarna je de douchekop hierin stopt en het zakje dichtknoopt. Haal de douchekop er pas weer uit na een nachtje weken en hij ziet er weer als nieuw uit. Laat de douchekop wel nog even lopen voor je ‘m weer gaat gebruiken.

3. Maizena

Eerder hebben we je al een stappenplan gegeven om je ramen streepvrij schoon te maken. Maar… geloof het of niet, je kunt dit dus ook doen met Maizena. Melissa Maker legt uit: “Ik meng altijd een theelepel Maizena met wat witte wijnazijn en water. Hiermee verwijder je gemakkelijk al het vuil van je ramen en blijven er geen lelijke strepen achter. Met als resultaat: perfect glanzende ramen.”

4. Wit krijt

Vetvlekken op je kleding en op meubels zijn hartstikke vervelend en lastig te verwijderen. Wellicht heb je ook al heel wat schoonmaakmiddeltjes uitgeprobeerd. Maar heb je ooit gedacht aan wit krijt als schoonmaakmiddel? Becky Rapinchuk zweert erbij: “Witte krijt is hét ideale middel om vette vlekken te verwijderen van je kleding. Wrijf het krijt over de vlekken en was je kleding vervolgens op de normale manier in je wasmachine. Je kledingstuk zal weer als nieuw uit de wasmachine komen.”

5. Staalspons

Een douche met een glazen douchewand blijft wat ons betreft toch wel het allermooist. Maar helaas worden die glazen wanden ook heel snel vies. Om zeepresten en andere vlekken te verwijderen kun je volgens Donna Smallin Kuper, schoonmaakster en auteur van het boek ‘Cleaning Plain & Simple’ het beste een staalspons gebruiken. “Met een staalspons ben je zo van al die vieze vlekken af. Maak het sponsje nat met wat water en schrob er vervolgens de deuren en wanden mee schoon. Als je dit regelmatig doet blijven je douchedeuren mooi.”

6. Ziplock zakje + vriezer

Stinken je sportkleren nog steeds na het wassen? Of meuren je schoenen een uur in de wind maar gooi je ze liever niet in de wasmachine? Dan kun je ze maar beter in de vriezer leggen. Becky Rapinchuk legt uit: “Stop je stinkende sportkleding of je sportschoenen in een grote ziplock zak en leg deze een nacht lang in de vriezer. De bacteriën die de zweetgeur veroorzaken zullen doodgaan door de kou. Na een nachtje in de vriezer zal je kleding niet meer stinken.”

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore