Huishouden

Ojee: zoveel ongedierte schuilt er in je kerstboom

09 december 2021 07:24

Hartstikke leuk, zo'n kerstboom. Maar wist je dat je niet alleen de warme kerstsfeer, maar ook een aantal ongewenste beestjes in huis haalt? Er schuilt namelijk heel wat ongedierte tussen de dennentakken.

Ongedierte in de kerstboom

Stiekem willen we het eigenlijk helemaal niet weten, maar volgens hoofddocent entomologie Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen, bevat een kerstboom zo'n 25.000 minuscule beestjes. Van spinnen tot springstaartjes en van mijten tot wantsen.

Of je je zorgen moet maken over deze ongewenste meelifters? Nee: de meesten houden het gelukkig in onze goed verwarmde huizen minder dan een dag uit. "Zowel de kerstboom als het huis zijn heel droog. En de meeste insecten leven niet van de boom, maar alleen erop. Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven", vertelt Jordal.

Mocht je voor de zekerheid het aantal insecten in je kerstboom willen beperken, schud de boom dan na aankoop goed uit en zet 'm - indien mogelijk - een dagje in je schuur.

Fotocredits Headerfoto: Annie Spratt - Unsplash

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de leukste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore