Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze 5 prachtige bomen zijn perfect geschikt voor een kleine tuin

Je verwacht het misschien niet, maar een boom in een kleine tuin kan prima. Sterker nog: door juist te kiezen lijkt je tuin er zelfs groter door! De volgende 5 bomen zijn perfect voor een kleine tuin.

De juiste boom uitkiezen voor in je kleine tuin is heel belangrijk. Je wil niet de fout maken dat je boom na drie jaar de hele tuin in beslag neemt. Kies daarom een boom die niet te hard groeit en eerder de hoogte inschiet dan de breedte in gaat. Daarnaast is het belangrijk te kiezen voor een boom die niet te vol is, maar waar je juist een beetje doorheen kan kijken. Hierdoor geeft de boom veel sfeer aan de tuin, maar laat de boom de tuin nog wel ruim ogen.  

Een boom met een vrij hoge stam zorgt ervoor dat je nog een beetje onder de boom door kunt kijken. Je hebt zo wel het profijt van de schaduw van de boom, maar het blokkeert niet je kleine tuin.  

Daarnaast kun je kiezen voor bomen met verschillende bladstructuren en groeiwijzen. Door een combinatie te maken van deze verschillende aspecten krijgt je tuin meer diepte.

1. Morus alba "Pyramidalis" - Witte moerbei

De Morus alba ‘Pyramidalis’ heet ook wel de witte moerbei. Deze boom gaat als een speer de hoogte in en kan wel 10 tot 16 meter hoog worden. De boom heeft een soort zuilvormige groeiwijze en is daarom heel geschikt in een kleine tuin. De boom houdt van een zonnige en beschutte standplaats en kan goed groeien op een droge bodem. Daarnaast is het een voedselrijke boom voor vogels. De vruchten van de boom zijn ook eetbaar voor mensen, de witte vruchtjes smaken een beetje als frambozen.

2. Malus baccata "Street Parade" - Sierappel

De sierappel doet het goed op een voedzame grond. De boom heeft in het voorjaar prachtige witte bloemen en roze knoppen. Deze eivormige boom kan 5 tot 8 meter hoog worden. De paarsrode appeltjes die in herfst aan de boom hangen zijn eetbaar. De boom is makkelijk in onderhoud en houdt van een zonnig plekje in de tuin.

3. Cercis canadensis "Forest Pansy" - Judasboom

De judasboom heeft prachtige rode bladeren. De boom lijkt eigenlijk een beetje op een uit de kluiten gewassen struik. Het is een kleine tot middelgrote boom die ongeveer 2 tot 3 meter hoog kan worden. De roze vlinderbloemen lokken in de zomer veel bijen en vlinders. De boom doet het goed op een leemrijke of voedzame, kalkhoudende bodem in de volle zon. 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

4. Heptacodium miconioides - Zevenzonenboom

De zevenzonenboom komt oorspronkelijk uit China en begint te groeien als een kleine boom in struikvorm, maar kan uiteindelijk wel 7 meter hoog worden en krijgt de boom een vaasvormige tot ronde kroon. De bast van de boom heeft een gele/bruine uitstraling en schilfert in lange stroken. In september en oktober staat de boom in volle bloei en wordt deze druk bezocht door allerlei insecten.

5. Cornus mas - Gele kornoelje

In de winterperiode bloeit de gele kornoelje opvallend door de prachtige gele bloemetjes die tevoorschijn komen. De vruchten in de herfst kun je goed gebruiken om marmelade of wijn van te maken. Het voordeel van deze boom is dat de wortels dicht vertakt en oppervlakkig groeien, ideaal voor een kleine tuin. De boom is winterbestendig en groeit het liefst op een plek in de schaduw en een kalkrijke grond. 

Fotocredits

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: