Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Last van fruitvliegjes? Zo kom je er makkelijk vanaf!

Heb je rijp fruit in huis of staat er vieze vaat op het aanrecht, dan kun je erop rekenen dat er binnen de kortste keren een zwerm fruitvliegjes boven hangt. De beestjes zijn niet alleen erg vies, ze planten zich ook nog eens razendsnel voort, waarna je gerust kunt spreken van een plaag. Hoe je van de fruitvliegjes af komt? Zo!

Fruit op de juiste plek bewaren

Maar allereerst is het natuurlijk handig om fruitvliegjes te voorkomen. Fruitvliegjes zijn – zoals de naam al zegt – gek op fruit. En vooral op rijp fruit! Daarom is het beste om de meeste fruitsoorten in de koelkast te bewaren. Doe dit niet met het tropische fruit, zoals bananen, mango’s en ananas. Deze kunnen namelijk niet goed tegen kou.

Ben je wel gek op tropisch fruit, bewaar ze dan onder een vliegenkap, met gaatjes die klein genoeg zijn zodat er zelfs geen fruitvliegjes doorheen kunnen. Of eet je fruit op voordat er beurse plekjes ontstaan.

Ergernis
Lees ook:
Ergernis over zwermen fruitvliegjes: maar wist je dat je ze gewoon opeet?

Restjes

De fruitvliegjes komen niet alleen op fruit af, maar eigenlijk op allerlei etens- en drankresten, zolang het maar zoet is of aan het rotten. Daarom is het van belang om de vieze glazen en/of borden niet op het aanrecht te laten staan, maar meteen in de vaatwasser te zetten of ze gelijk af te spoelen.

Ook bierflesjes, wijnflessen of PET-flessen zijn ideale broedplekken voor fruitvliegjes. Spoel ook deze daarom meteen om en breng ze weg naar de glasbak of supermarkt.

Schoonmaken

Doordat fruitvliegjes op eten en drinken afkomen is het ook belangrijk om regelmatig het aanrecht, fornuis en de eettafel af te nemen met een schoon doekje. 

Let op: Doe dit niet met schoonmaakmiddel waar een fruitgeur aan zit, want hier komen de fruitvliegjes namelijk juist op af!

Naast het schoonmaken van alles waar eten- en drankresten op kunnen zitten is het ook belangrijk om regelmatig de vuilniszak te vervangen. Ook dit is namelijk een favoriete plek van de fruitvliegjes. 

Kruiden

Fruitvliegjes houden niet van sterke en kruidige geuren. Dus zet naast je fruitschaal of op je aanrecht wat geurende kruidenplantjes neer. Denk aan basilicum, dille, munt en salie. Ook kun je wat teentjes knoflook, kruidnagels of een takje lavendel in je fruitschaal doen.

Deze
Lees ook:
Deze plant laat fruitvliegjes en andere insecten als sneeuw voor de zon verdwijnen

Fruitvliegjes vangen met een fruitvliegval

Om van de fruitvliegjes af te komen heb je weer de ultieme alleskunner nodig: azijn! Zet een klein bakje met een laagje azijn (witte wijnazijn kan ook) en een druppel afwasmiddel neer en je zult zien dat de fruitvliegjes er binnen no time op af komen en zichzelf erin laten verdrinken.

Om te zorgen dat ze niet wegglippen uit het bakje kun je er vershoudfolie over spannen en er een aantal kleine gaatjes in prikken. Op deze manier kunnen ze er wel in kruipen, maar is het onmogelijk voor ze om er weer uit te vliegen.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits:

Headerfoto: Drbouz

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: