Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Wondermiddel: dit kun je allemaal schoonmaken met een vaatwastablet

We kennen de vaatwastablet natuurlijk vooral als wondermiddel om je vieze vaat mee schoon te maken. Maar wist je dat je de tabletjes ook voor heel veel andere dingen kunt gebruiken? Je kunt er de volgende 10 dingen mee schoonmaken.

1. Magnetron
Vul een bakje met water en leg daar een vaatwastablet in. Zet het bakje vervolgens in de magnetron en zet 'm 5 à 10 minuten op vol vermogen. Hierna kun je het aangekoekte vuil heel makkelijk wegvegen.

2. Koffiezetapparaat
Voor het ontkalken van je koffiezetapparaat heb je maar een klein stukje van een vaatwastablet nodig. Breek een hoekje van de vaatwastablet af en stop die in het waterreservoir. Vul het apparaat vervolgens met water en zet ‘m aan om ‘m goed door te laten spoelen. Klaar? Vergeet dan niet het apparaat nog een keer of drie goed door te spoelen met schoon water. Anders krijgt je koffie een hele vieze smaak!

3. Waterkoker
Om je waterkoker schoon te maken volg je eigenlijk exact hetzelfde stappenplan op als die van het koffiezetapparaat. Vergeet ook hier niet je waterkoker nog goed schoon te spoelen na het schoonmaken!

4. Frituurpan
Ook je frituurpan kun je heel gemakkelijk schoonmaken met een vaatwastablet. Uiteraard moet je eerst je frituurpan legen, waarna je de pan weer vult met water. Vul ‘m niet tot de rand, want straks gaat de pan nog flink borrelen. Voeg vervolgens de vaatwastablet toe, waarna je ‘m aan kunt zetten. In no time zal het vet loslaten. 

5. Wasmachine
Stinkt je wasmachine? Dan is de kans groot dat er een zeepbacterie in zit. Of met een nog viezere benaming: vetluis. Hoe je dit oplost? Simpel: stop twee tabletten (zonder het plasticje) in je zeepbakje en draai vervolgens een programma op 90° Celsius, zónder wasgoed in je trommel. Dit kun je gerust één keer per maand herhalen.

6. Koffie- of theepot
Wanneer koffie of thee iets te lang in de pot heeft gezeten laat dit een bruine aanslag achter, wat je niet altijd even makkelijk met alleen water weg krijgt. Wat wel helpt is om kokend water in de koffie- of theepot te gieten en hier een vaatwastablet aan toe te voegen. Doe vervolgens de deksel op de pot en laat dit een paar uur inwerken. De aanslag zal daarna helemaal verdwenen zijn. Maar let ook hier op dat je ‘m wel even goed naspoelt om vieze smaak in je koffie of theepot te voorkomen.

7. Toiletpot
Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg dan een vaatwastablet in een laagje water in de toiletpot. Laat dit een nachtje inwerken en je zal zien dat de aanslag de volgende dag is verdwenen!

8. Pan
Een aangekoekte koekenpan is erg lastig schoonmaken, behalve als je er een -hoe raad je het?!- vaatwastablet bij haalt. Laat de pan met een laag water en één tablet twee minuutjes op laag vuur koken, waarna de pan heel makkelijk schoon te maken is.

9. Ovenrooster
Is je ovenrooster aan allerlei kanten aangekoekt en zwart uitgeslagen? Leg het rooster dan in een bak met heet water en doe hier een vaatwastablet bij. Laat het een tijdje weken en je zal zien dat je het vuil er zo af kunt halen.

10. Zweetplekken in kleding
Stop een vaatwastablet in de wasmachine (en uiteraard je kledingstuk met de zweetvlekken) en start een wasprogramma zoals je normaal gesproken ook zou doen. Nadat het programma klaar is zal je zien dat de vlekken al veel minder zijn. Overigens werkt dit alleen bij vrij nieuwe vlekken of vlekken die niet zo erg zijn. De grotere en oudere vlekken zullen niet helemaal verdwijnen, maar waarschijnlijk wel sterk verminderen.

Zijn je vaatwastabletten op (snappen we wel na al deze tips), dan kun je in het bovenstaande geval ook een bruistablet voor het reinigen van een kunstgebit gebruiken.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: