Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak je je huis in 3 stappen herfstklaar

Beeld © iStock

We moeten er nu toch écht aan geloven: de herfst is in volle gang. Maar zijn we daar eigenlijk wel klaar voor? En nog veel belangrijker: is je huis er klaar voor? We laten je zien hoe je je huis in 3 stappen herfstklaar maakt:

Het is in de herfst altijd extra heerlijk om knus onder onder een dekentje te kruipen, met de kaarsjes aan. Maar voordat je dat doet is het wel belangrijk dat je huis herfstklaar is. Wat dat betekent? Dat leggen we je uit: 

1. Dak en dakgoot 

Het is het handigst om aan de buitenkant van het huis te beginnen. Bij het dak om precies te zijn. Wil je lekkage voorkomen dan is dit namelijk het juiste moment (het liefst zelfs nog vóór de herfst begint) om het dak te controleren. Check niet alleen of alle dakpannen goed vastzitten en intact zijn (erg belangrijk voor de herfststormen), maar maak daarnaast ook je dakgoot schoon zodat het regenwater goed kan blijven doorstromen en niet wordt tegengehouden door bladeren en andere troep. 

2. Schoorsteen

Heb je een houtkachel of open haard, dan is de kans groot dat je die weer flink gaat stoken deze herfst en winter. En de kans is net zo groot dat die vrijwel de hele zomer niet is gebruikt. Dus voordat je de fik er weer in steekt is het belangrijk om de schoorsteen nog even te (laten) vegen om alle roetresten en eventuele vogelnestjes te verwijderen. Doe je dit niet, dan kan de schoorsteen verstopt raken. En geloof ons: dat kun je maar beter voorkomen. 

Waarom
Lees ook:
Waarom het zo belangrijk is je schoorsteen op tijd te vegen

3. Ventileren

Tot slot moet ook je huis van binnen helemaal herfstklaar zijn. Om ervoor te zorgen dat je niet voor niets stookt is het erg belangrijk dat je huis geïsoleerd en tochtvrij is, maar tegelijkertijd ook goed kan ventileren. Oftewel: er moet continu frisse lucht je huis binnenkomen.

Dat betekent natuurlijk niet dat je altijd maar de ramen in huis moet open laten staan (overigens is dat ‘s nachts wel aan te raden), want dat is veel te koud in het najaar. In plaats daarvan kun je kiezen voor ventilatieroosters. Het voordeel hiervan is niet alleen dat het minder koud is, maar ook dat de lucht in huis droger wordt en er dus minder kans op schimmel is. En wat daar dan weer fijn aan is, is dat droge lucht sneller verwarmt dan vochtige lucht. Een goed geventileerd huis met droge lucht is dus erg belangrijk wanneer je wil gaan stoken. 

3
Lees ook:
3 redenen waarom je altijd in een koude slaapkamer zou moeten slapen
Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van