Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze 4 dingen zorgen ervoor dat je nachtrust verstoord wordt

In slaap vallen op het moment dat je je ogen dicht doet en vervolgens 8 à 9 volle uren doorslapen. Dat willen we allemaal wel. Maar in de gemiddelde slaapkamer is vaak behoorlijk wat ruis die je nachtrust verstoort. Tijd om de volgende 4 dingen te verbannen uit de slaapkamer.

1. Uitpuilende wasmand

Een uitpuilende wasmand valt een beetje in dezelfde categorie als een aanrecht vol vaat: we vinden het doorgaans vreselijk om te doen en het aanzicht is verschrikkelijk rommelig. Stel je het uit, dan wordt het alleen maar erger en ga je er tegenop zien wat voor nog meer ruis zorgt. Daarom kun je er maar beter voor zorgen dat de wasmand uit het zicht is of gewoon netjes afgesloten is zodat niet alle was eruit puilt. 

2. Smartphones en tablets

Het is voor ontzettend veel mensen normaal om een smartphone of tablet op het nachtkastje te hebben liggen. Niet alleen om bereikbaar te blijven of de wekker mee te zetten, maar ook om gewoon nog even lekker te scrollen door Instagram (“want daar worden m’n ogen zo lekker zwaar van, en dan slaap ik snel”). Maar… slaap je eenmaal, word je vervolgens weer wakker van een oplichtend scherm of een plingetje hier en daar. Dit zijn ontzettende stoorzenders tijdens je slaap.

Daarnaast is het blauwe licht van je telefoon ook nog eens heel slecht voor je nachtrust omdat het ervoor zorgt dat je je minder moe voelt (al lijkt dat in eerste instantie wel zo). Dit komt doordat het slaaphormoon melatonine wordt afgebroken door het blauwe licht wat weer invloed heeft op je totale nachtrust van de gehele nacht.

3. Rondslingerende kleren

Rondslingerende kleren zorgt voor enorm veel ruis en onrust in de slaapkamer wat indirect ook je nachtrust verstoort. Hoe je dit oplost? Gewoon al je kleding direct in een afgesloten (!) wasmand stoppen als het vies is of terug in de kast hangen als het nog eens gedragen kan worden. En die kledingstoel? Die kun je maar beter vervangen voor één van deze alternatieven

4. Katten

Hartstikke gezellig hoor, een kat die lekker bij je in bed komt kruipen. Maar vergeet niet dat katten nachtdieren zijn en juist ‘s nachts lekker actief willen zijn. Lig jij net in je REM-slaap, schrik je opeens wakker van je kat die dacht dat je bewegende voet een muis was! En weg nachtrust… Het lijkt misschien onschuldig, maar die kleine onderbrekingen in je nachtrust zijn killing de volgende dag.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: