Huishouden

Was jij je handdoek genoeg? Zo vaak moet je ze eigenlijk wassen

19 februari 2021 07:02

Twijfel jij ook of je je handdoek na elke afdroogbeurt al in de wasmachine moet gooien, of doe je er gerust een week mee? Wij hebben het antwoord voor je.

Huidbacteriën

Wanneer je onder de douche vandaan stapt, ben je in principe lekker schoon. Je hebt waarschijnlijk net jezelf goed ingezeept. Dit betekent dat je handdoek niet direct ‘vies’ te noemen is wanneer je jezelf afdroogt. Maar wat is er dan wel aan de hand?

Wanneer je jezelf afdroogt geeft je huid zogenaamde huidbacteriën en dode huidcellen af. Een soort onzichtbaar vuil die in de vezels van je handdoek gaan zitten. Deze huidbacteriën zijn niet echt schadelijk of heel vies, maar breiden zich wel gemakkelijk uit wanneer je handdoek vochtig blijft. Belangrijk is dan ook, om na het afdrogen je handdoek goed uit te hangen. Je handdoek kan zo meteen drogen en zo groeien er minder bacteriën in je handdoek.

Je handdoek is na het afdrogen niet echt 'schoon' meer te noemen door het onzichtbare vuil. Een handdoek hoeft alleen niet direct gewassen te worden, omdat de bacteriën op de handdoek niet schadelijk zijn. Om de hygiëne te behouden wordt wel aangeraden om toch echt na drie keer afdrogen je handdoek in de was te gooien.

Washandje

Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich super snel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.  

Huisgenoten

Dan is er nog de vraag: mag je de handdoek gebruiken van iemand anders? Het antwoord is vrij eenvoudig te achterhalen. De handdoek wordt na het afdrogen namelijk alleen ‘vies’ van dode huidcellen en huidbacteriën. Wanneer je in hetzelfde huis woont zijn die vaak gelijk per persoon. Daarom kun je elkaar niet besmetten met deze huidbacteriën. Je kunt dus gewoon van handdoek ruilen zonder problemen als je samen in één huis woont.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore