Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Was jij je handdoeken genoeg? Zo vaak moet je ze eigenlijk wassen

Twijfel je geregeld of je je handdoek na elke afdroogbeurt al in de wasmachine moet gooien, of doe je er gerust bijna een week mee? Wij hebben het antwoord voor je.

Huidbacteriën

Wanneer je onder de douche vandaan stapt, ben je in principe lekker schoon. Je hebt jezelf net waarschijnlijk goed ingezeept. Dit betekent dus dat je handdoek niet direct ‘vies’ te noemen is wanneer je jezelf afdroogt. Maar wat is er dan wel aan de hand?

Wanneer je jezelf afdroogt geeft je huid zogenaamde huidbacteriën en dode huidcellen af. Een soort onzichtbaar vuil die in de vezels van je handdoek terechtkomen. Deze huidbacteriën zijn niet echt schadelijk of heel vies, maar breiden zich wel gemakkelijk uit wanneer je handdoek vochtig blijft. Belangrijk is dan ook, om na het afdrogen je handdoek goed uit te hangen. Je handdoek kan zo beter drogen waardoor er minder bacteriën in je handdoek groeien.

Je handdoek is na het afdrogen dus niet echt 'schoon' meer te noemen door het onzichtbare vuil. Toch hoeft de handdoek niet direct gewassen te worden, omdat de bacteriën op de handdoek niet schadelijk zijn. Om de hygiëne te behouden wordt wel aangeraden om toch echt na drie keer afdrogen je handdoek in de was te gooien.

Washandje

Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.  

Huisgenoten

Dan is er nog de vraag: mag je de handdoek gebruiken van iemand anders? Het antwoord is vrij eenvoudig te achterhalen. De handdoek wordt na het afdrogen namelijk alleen ‘vies’ van dode huidcellen en huidbacteriën. Wanneer je in hetzelfde huis woont zijn die vaak gelijk per persoon. Daarom kun je elkaar niet besmetten met deze huidbacteriën. Je kunt dus gewoon van handdoek ruilen zonder problemen als je samen in één huis woont.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van