Huishouden

Slaapkamerplanten die je nachtrust ten goede komen

23 augustus 2021 07:04 Aangepast: 19 januari 2022 21:08

Plafond staren terwijl je eigenlijk gewoon lekker hoort te dromen wil niemand. Maar, wat doe je er aan? Schaapjes tellen werkt al lang niet meer, en naar de medicijnen grijpen wil ook niet iedereen. Gelukkig is de oplossing wat makkelijker dan je denkt. Planten! Zet één van de volgende planten op je nachtkastje, en je zal slapen als een roos!

1. Sansevieria trifasciata ('Vrouwentongen')

De Vlamingen hanteren ook wel de naam ‘Vrouwentongen’ voor de ‘Sansevieria trifasciata’. En daar geven we ze groot gelijk in. Deze plant is goed voor je nachtrust omdat de plant voor extra veel zuurstof zorgt. Natuurlijk kun je ook gewoon met je raam open slapen -dat is het allerbeste-, maar we begrijpen dat dat straks in de winter misschien net even te koud is. Daarom is deze plant een heel goed alternatief hier voor.  

Er zijn trouwens ook onderzoeken die beweren dat de plant ook zou helpen tegen hoofdpijn, oogirritaties en ademhalingsproblemen.

2. Lavendel

Alleen al voor de geur zouden we deze plant in huis halen. Maar buiten het feit dat lavendel zo heerlijk ruikt, heeft de geur van deze paarse topper ook nog eens een goede invloed op je nachtrust. Waarom? Simpelweg omdat de geur je laat ontspannen. Doordat de geur zich zo snel verspreidt word je er extra slaperig van.  

Let wel op: de plant heeft veel zonlicht nodig. Dus als je nachtkastje niet dicht bij het raam staat, kun je beter een bosje gedroogde lavendel op je nachtkastje zetten of een bosje ophangen.

3. Jasmijn

Deze plant willen we niet alleen in onze thee en cosmetica, maar ook in ons huis. En dan het liefst in de slaapkamer. De jasmijnplant zorgt er namelijk voor dat de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast ruikt de plant natuurlijk ook nog eens heerlijk, wat er voor zorgt dat je rustiger en minder stressvol wordt. Dit draagt uiteindelijk ook nog eens bij aan een goed humeur. Wel zo prettig!  

En alsof dat allemaal nog niet genoeg is zorgt de jasmijnplant er ook nog eens voor dat je alerter en productiever wordt. Zet er dus ook maar eentje op je bureau!  

4. Aloe Vera

Aloe Vera is een echte alleskunner. Buiten het feit dat we de plant erg mooi vinden is het ook nog eens een erg functionele plant. Niet alleen op het gebied van cosmetica en gezondheid, maar ook nog eens voor je nachtrust. Ook deze plant geeft je ‘s nachts namelijk extra zuurstof en zorgt het er voor dat je in een betere en diepe slaap komt.

5. Lepelplant (ook wel Vredeslelie)

Wij geven eigenlijk de voorkeur aan de naam ‘vredeslelie’ voor de lepelplant, omdat die z’n naam nogal eer aan doet. De plant zorgt er namelijk voor dat alle schadelijke stoffen in de woonruimte aangepakt worden, waardoor je alleen nog maar gezonde lucht binnenkrijgt. Wel zo fijn ‘s nachts!

6. Klimop

Nog zo’n topper van een luchtzuiveraar. Deze plant is hier namelijk zo goed in dat de 'NASA Clean Air Study' deze plant heeft verkozen tot de meest luchtzuiverende plant. Daarom is de plant extra fijn voor mensen met astma-problemen omdat de klimop de allergenen uit de lucht filtert.

Bijkomend voordeel: de plant is supermakkelijk te onderhouden. Maar pas wel even op met je huisdieren, want de plant is wel giftig.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore