RTL Wonen

DIY: Stoere balkonbar

27 juni 2022 19:45

Kijk, op een balkon heb je vaak niet superveel ruimte. Begrijpen we best. Een complete buitenkeuken wil dus niet altijd passen; een balkonbar wél. Heb jij even geluk: hier lees je hoe je zo'n bar maakt.

Wij hebben deze balkonbar van gebruikt steigerhout gemaakt, waardoor 'ie een robuuste uitstraling krijgt. Hij hangt nu op het balkon bij Fatima Moreira de Melo.

Wat heb je nodig? 

  • 7 planken (gebruikt) steigerhout van 150 cm lang x 20 cm breed 
  • 6 verbindingslatjes van 50cm lang x 3 cm breed (ook gebruikt steigerhout)
  • 4 x zware drempelhoek 120 mm
  • 20 korte schroeven 
  • 20 lange schroeven 
  • (Afkort)zaag
  • Boor

Stap 1 

Leg drie planken (de achterkant van de balkonbar) tegen elkaar aan en leg aan beide uiteinden de verbindingslatjes er tegenaan. Verbind de planken van de achterkant met elkaar door lange schroeven. Doe dit ongeveer met 6 schroeven aan beide kanten. 

Stap 2 

Leg aan de binnenkant bovenaan een horizontaal latje neer. Die is voor de stevigheid van de bar op het balkon. Zorg wel dat er genoeg ruimte blijft voor de reling die er tussen moet passen. Schroef dit latje met 4 lange schroeven vast. 

Stap 3

Vervolgens maak je de bovenkant die over de reling komt te hangen ook vast met schroeven.

Stap 4

Aan de voorkant van de reling (dus aan de binnenkant van het balkon) komt 1 steigerplank naar beneden te hangen. Deze schroef je vast met 4 lange schroeven aan de voorkant tegen het binnenste verbindingslatje aan.

Stap 5

Vervolgens komt ‘het tafeltje’ van de balkonbar. Deze wordt van twee planken van 150x20 cm gemaakt. Maak ook deze aan elkaar vast met verbindingslatjes (overdwars aan de onderkant). Zaag deze latjes af op 40 cm. Voor extra stevigheid kunnen er nog wat schroeven ‘schuin’ in het hout geschroefd worden tussen het tafeltje en het gedeelte naar boven.  

Stap 6

Bevestig ook nog een latje aan de achterkant van het tafeltje. Deze zorgt ervoor dat de balkonbar niet schuin komt te hangen en je tafeltje dus gewoon waterpas staat.

Zo. Bloemen er op, wijntje open trekken en genieten maar!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie en tips!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore