Alles voor in de tuin

Let op! Zo gevaarlijk is het om een bloeiende reuzenberenklauw aan te raken

22 juni 2020 10:26 Aangepast: 05 juli 2022 16:29

Wellicht schrikt de naam ‘reuzenberenklauw’ je bij voorbaat al af, en dat is maar goed ook. Deze wilde, reuzenplant is namelijk een erg giftige plant waar je maar beter uit de buurt kunt blijven.

We hebben het hier over de volgende plant: 

Giftig

Met name in de zomer zorgt de reuzenberenklauw geregeld voor problemen, de plant staat namelijk van eind mei tot laat in de herfst volop in bloei. Een enkele aanraking tijdens deze bloeiperiode kan in sommige gevallen al voor pijnlijke klachten zorgen. Gelukkig is dit niet bij iedereen het geval, maar bij een gevoelige huid kan de plant voor zeer pijnlijke blaren zorgen. Vooral voor spelende kinderen is het belangrijk om ze hierop te wijzen, omdat zij het gevaar van deze plant niet altijd inzien. 

Wat te doen

De brandharen en het sap van de plant kunnen -met name in combinatie met zonlicht- voor heel nare brandblaren zorgen, waar je nog maandenlang last van kunt houden of zelfs blind van kunt worden bij contact met je ogen.

Daarom is het belangrijk te weten hoe je moet handelen als je in aanraking komt met de plant:

Reuzenberenklauwensap in de ogen of mond:

  • Is het sap in je ogen terecht gekomen, spoel de ogen dan direct lang en goed met water en ga meteen naar de huisarts.
  • Is het in de mond gekomen, ga dan meteen naar de spoedeisende hulp.

Reuzenberenklauwensap op de huid:

De symptomen zijn meestal niet direct zichtbaar, maar kunnen later nog verschijnen. Dit kan soms tot wel 24 uur duren. Blijf daarom alert en neem elke aanraking met de plant serieus. Je zult in het begin misschien een kleine irritatie op de huid ervaren, maar daarna kunnen er rode en jeukende vlekken ontstaan die zich zelfs tot blaren en brandwonden kunnen ontwikkelen. Belangrijk is dat je hierbij de volgende stappen neemt:

  • Spoel je arm zo snel mogelijk af zodat al het sap verwijderd wordt. Heb je geen water bij de hand, bedek de huid dan meteen.
  • Vermijd zonlicht en bedek de huid die in aanraking is gekomen met de plant.
  • Trek kleren waar het sap op is gekomen meteen uit.
  • Raak de plekken niet aan.
  • Bezoek of bel de huisarts.
  • Vermijd minstens één week complete blootstelling aan zonlicht.

De oorsprong

Hoewel de reuzenberenklauw volop groeit in Nederland (voornamelijk op vochtig grond, zoals slootkanten), komt deze exotische plant van oorsprong niet uit Nederland, maar uit Azië. Ooit werd deze plant namelijk als tuinplant naar Europa gehaald, waarna de plant zich al gauw verspreidde in het wild. Daarnaast is plant niet alleen erg giftig, ook verdringt het de inheemse planten in zijn omgeving. 

Reuzenberenklauw en gewone berenklauw

De reuzenberenklauw wordt nog wel eens verward met de gewone berenklauw, maar hier zit toch wel enig verschil in. De reuzenberenklauw is (zoals je misschien wel verwacht met zo’n naam) een stuk groter. Deze kan tot wel 5 (!) meter hoog worden en wanneer ze bloeien kan de plant met witte bloemetjes net zo breed worden als een uitgeklapte paraplu. De bladeren zijn behaard en de lange stengel heeft rode stippen. De gewone berenklauw heeft deze vlekken niet en is een stuk kleiner, namelijk maximaal ‘maar’ 2 meter hoog.

Fotocredits

Headerfoto: MrsBrown - Pixabay

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore