Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Je eigen avocadoplant kweken? Zo simpel is het

Avocado's zijn niet meer weg te denken uit ons eetpatroon. Wat zijn we fan van ze. Of het nu op een sneetje brood is met een eitje of lekker in een salade, we eten ze regelmaat. Maar hoe duurzaam is een avocado eigenlijk? En kun je ze zelf kweken? Goed nieuws, dat kan!

Er is veel te doen over avocado's en hoe duurzaam ze zijn. Of vooral, hoe niet-duurzaam ze zijn. Om één avocado te kweken, is er namelijk wel 70 liter water nodig. Ze groeien nu eenmaal graag en goed in droge gebieden. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden voor de avocadoplukkers over het algemeen slecht en worden er veel bomen gekapt om plaats voor avocadoplanten te maken. Hadden we al gezegd dat ze vaak vanuit Zuid-Amerika worden ingevlogen om hier vervolgens in energieslurpende kassen verder te rijpen? Afijn, tot zover weinig positiefs. Maar gelukkig is er een manier om zelf je avocadoplant - stukken duurzamer - te kweken. 

Zo
Lees ook:
Zo kweek je thuis heel makkelijk een gemberplant

Eerlijk is eerlijk, je moet veel geduld hebben, wil je de 'vruchten' van de avocadoplant kunnen plukken. Neemt niet weg dat ze gewoon al leuk zijn om te zien (en dat ook wat waard is). 

We leggen je met het volgende stappenplan uit hoe je je eigen avocadoplant kweekt:

Stap 1

Snijd een avocado open, eet ‘m op en haal de pit er voorzichtig uit. Het is belangrijk dat je hierbij de pit niet met je mes beschadigt. De pit is de basis van je plantje in wording. Maar voordat je ‘m kunt kweken, is het essentieel dat je het eerst goed schoonmaakt. Doe je dit niet, dan is de kans op rotten groot. 

Zet daarna de volgende dingen klaar:

- Satéprikkers

- Glas water

Stap 2

Steek de satéprikkers door de pit heen, zodat je aan twee of vier kanten uitstekende stokjes hebt, en laat de pit met de stokjes op het glas balanceren. Vul vervolgens het glas met water tot de pit ongeveer 2 centimeter onder water staat.

Stap 3

Plaats het glas met de pit op een zonnige en warme plek. 

Stap 4

Ververs het water om de dag en zorg ervoor dat de pit het water altijd blijft raken. Na twee tot drie weken zal de pit voorzichtig openbarsten en komen er enkele dagen later wortels tevoorschijn. 

Stap 5

Als de wortels 5 tot 10 centimeter lang zijn, kun je de pit verplaatsen naar een pot met potgrond. Zorg er wel voor dat de pit genoeg ruimte heeft om te groeien. Een pot met een doorsnede van minstens 15 centimeter is het advies.

Stap 6

Vanaf nu is het alleen nog een kwestie van afwachten en goed blijven verzorgen. Wil je er letterlijk de vruchten van plukken? Dan moet je extra veel geduld hebben, want pas na een jaar of zeven zullen er rijpe vruchten aan groeien. Maar goed, wat we al zeiden, het plantje zelf mag er ook zijn. 

Fotocredits