Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Echt gras of kunstgras? Dit zijn de voor- en nadelen

Een mooi, groen grasveld of gazon staat goed in iedere tuin. Je kinderen (en jij) kunnen er lekker op spelen en het ziet er mooi uit. Maar wat is nou fijner, echt gras, of kunstgras? Wij geven je de voor- en nadelen van beiden.

Beide soorten gras zijn heel mooi, maar hebben ook ieder hun voordelen en nadelen. Het ligt dus aan jou wat je het mooiste en het fijnst vindt.

Echt gras

De meeste mensen kiezen voor echt gras in de tuin. Ze vinden het dan mooier om een echte grasmat neer te leggen of zaadjes te planten.

Voordelen

Het grootste voordeel van echt gras is dat het natuurlijk is. Hierdoor krijg je de lekkere geur van versgemaaid gras of mooie dauwdruppels. Ook is echt gras ideaal voor kinderen en huisdieren én natuurlijk voor de natuur zelf. Echt gras is namelijk beter voor het milieu dan kunstgras. Daarnaast is het een stuk goedkoper dan kunstgras. 

Nadelen

Echt gras heeft wel aardig wat onderhoud nodig. Je moet het zaaien, maaien, bemesten, sproeien en ga zo maar door. Dit gras kan daarnaast ook verkleuren of kale plekken krijgen. Het blijft dus niet altijd mooi groen. 

Kunstgras

Kunstgras is dus nepgras gemaakt van polyethenen. Dit ‘gras’ wordt geleverd in matten die je alleen maar in je tuin neer hoeft te leggen.

Voordelen

Kunstgras is altijd egaal groen en ziet er dus altijd mooi uit. Daarnaast vergt dit gras bijna geen onderhoud, je hoeft niet te maaien, zaaien of sproeien. Ook is kunstgras ideaal voor mensen met hooikoorts of grasallergie

Nadelen

Kunstgras kan er soms een beetje nep uitzien, wat niet zo mooi is. Ook is het neppe gras een stuk duurder dan echt gras. Als je kinderen hebt, kun je beter niet voor kunstgras kiezen. Het is namelijk vrij hard waardoor het niet zo fijn is om op te spelen (en vallen).

Bovendien merkte een van onze lezers terecht op dat kunstgras in de zomer erg heet kan worden, dus pas op met blote voeten. Daarnaast kun je in kunstgras ook geen haringen steken voor bijvoorbeeld een tentje, sproeiers of speelgoed. 

Fotocredits

Headerfoto: Matthias Cooper

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: