Alles voor in de tuin

In dit geval moet je bladeren juist laten liggen in de tuin

12 oktober 2021 07:12 Aangepast: 14 oktober 2021 14:29

Het mooiste aan de herfst zijn toch wel de bontgekleurde bladeren. Maar… ook die vallen er weer af. Moet je ze nou laten liggen of opruimen? Bij één zeker geval kun je ze maar beter laten liggen:

Maar eerst...

...is het misschien wel even leuk om er nog even bij stil te staan waarom bomen hun bladeren eigenlijk verliezen in het najaar. Dit heeft alles te maken met de vochthuishouding van de boom. Het water dat de boom met zijn wortels opneemt wordt weer verdampt via de bladeren. Maar in de winter zou dat betekenen dat ‘ie te veel water verdampt en dat ‘ie daardoor uitdroogt. Dus… daarom laat hij zijn bladeren los, om uitdroging te voorkomen!

Miniatuurvoorbeeld
Elke weer nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bladeren in de borders

De meeste bladeren in de tuin kun je maar beter opruimen. Maar bladeren in de borders kun je het best laten liggen. En wel om de volgende redenen: 

  1. Isolatie Het blad vormt namelijk een isolerende laag rond de planten, zodat ze beter beschermd zijn tegen de vorst. 
  2. Fijn voor de dieren Je doet er dieren zoals egels, muizen en insecten een groot plezier met de bladeren. 
  3. Extra voedingsstoffen  Een ander groot voordeel is dat het bodemleven de bladeren automatisch omzet tot voedingsstoffen voor de grond.

Maar let op: 

Houd wel goed in de gaten dat de laag bladeren niet te dik wordt, anders kan de grond geen zuurstof meer opnemen. Een laag van 10 centimeter is het uiterste maximum.

Wanneer moet je de bladeren dan wél opruimen?

Op je gazon kun je bladeren beter niet en ook als je een vijver hebt moet je goed opletten! Benieuwd naar alle tips én ook naar de reden waarom bomen eigenlijk hun blad laten vallen? Je leest het hier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In deze gevallen moet je bladeren juist wel opruimen in de tuin

Fotocredits:

Bron: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore