Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Zo maak je jouw dakgoot winterproof

Wanneer het kouder wordt is het verstandig je dakgoot winterproof te maken om lekkage te voorkomen. Laat je dakgoten ongeschonden de winter doorkomen en klim nog één keer de ladder op.

Schoonmaken 

Je dakgoot moet je eigenlijk twee keer per jaar schoonmaken. Heb je bomen in de buurt staan? Dan is het verstandig om vooral in de herfstperiode je dakgoot regelmatig te checken. Wanneer je dakgoot niet goed schoon is kan het water niet goed doorstromen. Hierdoor kan er permanent water in blijven staan en is de kans op slijtage een stuk groter. Zorg dat je de dakgoot regelmatig controleert op verstoppingen en beschadigingen zodat het water altijd goed kan doorstromen.

Lekkage voorkomen 

Wanneer je een plat dak hebt kun je sneller last hebben van lekkage. Zorg ervoor dat je altijd op tijd verstoppingen voorkomt. Op die manier zorg je ervoor dat het water niet kan blijven staan op het dak. Een volle dakgoot kan daarnaast ook te zwaar worden en doorscheuren of scheef gaan hangen.

Vastzetten

Zorg dat je dakgoot goed vastzit. De extra hoeveelheid water in combinatie met de weersomstandigheden kan ervoor zorgen dat je dakgoot instabiel wordt. Je wil niet dat de dakgoot wordt losgerukt van je huis wanneer er een stevige wind gaat waaien. Controleer daarom de bevestigingen en zet de dakgoot eventueel wat steviger vast met nieuwe schroeven. Gebruik hiervoor RVS schroeven zodat ze niet roesten.

Bladvanger

Om verstoppingen te voorkomen kun je zelf een bladvanger installeren. Dit rooster kun je op de dakgoot installeren en zorgt ervoor dat er geen bladeren, takken en ander afval in de dakgoot komt te zitten. Dit voorkomt vooral in de herfst en winterperiode een naar klusje. Je hebt namelijk vast geen zin om met het koude weer het dak op te gaan en de dakgoot schoon te moeten maken.

Fotocredits: