Ga naar de inhoud
Alles voor in de tuin

Dit is waarom je plant last heeft van bladluis (en zo los je het op)

We zorgen natuurlijk zo goed mogelijk voor onze planten, maar toch hebben ze zo nu en dan last van bladluizen. Waar komen ze vandaan en wat kun je er tegen doen? Je leest het in dit artikel.

Met de wind mee

Je plant kan van de een op andere dag vol zitten met bladluis. Het gaat soms zo snel dat het magie lijkt. Dit komt doordat luizen zich erg snel voortplanten. De luizen komen met de tocht binnen en nestelen zich in de plant. Deze beestjes krijgen in een mum van tijd jongen die ook snel alweer nieuwe baby's kunnen krijgen. Daardoor kan je plant er voor je er erg in hebt helemaal onder zitten.

Luizen komen vooral op de geur van een plant af. Wanneer je pannenkoekenplant bijvoorbeeld in een wat slechtere conditie is, ruikt die ook sterker. Hier komen de bladluizen vervolgens op af, waarna de luizen zich makkelijker kunnen nestelen aangezien de weerstand van de plant minder is. 

Sommige luizen hebben in de zomer ook vleugels, waardoor ze nog gemakkelijker binnenkomen met een lichte luchtstroom van bijvoorbeeld een open raam. Ze gaan dan het liefst naar de nieuwste, en dus sappigste delen van een plant.

De bestrijding

Er zijn verschillende manieren om van bladluis af te komen. Een bus met gif kopen in de winkel is natuurlijk effectief, maar niet erg gezond en milieuvriendelijk. Daarnaast vergiftig je ook de natuurlijke vijand van de luis, het lieveheersbeestje, waardoor je in de toekomst alleen maar meer last krijgt van bladluis. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke middeltjes om van bladluis af te komen.

Nattigheid

Bladluizen kunnen niet goed tegen de regen. Als het een paar dagen regent ben je zo af van de luis! De regen doodt de luizen en spoelt ze weg, zo kan de plant zich weer herstellen. Wanneer je binnenplanten last hebben van bladluis of het regent niet, dan kan je de planten ook een paar dagen achter elkaar natspuiten. Dat heeft hetzelfde effect als regen, waardoor je zo weer van de luizen af bent. 

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lieveheersbeestjes

Het lieveheersbeestje is zoals je hierboven al las dus de natuurlijke vijand van de bladluis. Deze kleine beestjes zijn echte killers, want ze kunnen wel 100 bladluizen per dag eten! Daarom is het ook geen verkeerd idee om lieveheersbeestjes naar je tuin te lokken. Er zijn zelfs speciale lokhuisjes voor lieveheersbeestjes te koop bij verschillende tuincentra.

Spuiten maar

Planten bespuiten met gif is dus helemaal niet al te best voor je plant, maar dat betekent niet dat bespuiten helemaal niet kan. Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken.

Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant. De brandnetel is hier een goed voorbeeld van, aangezien e bladluis hier gek op is. Hoewel de brandnetel waarschijnlijk niet een plant is die je heel graag in je tuin hebt, is het toch een heel handige plant om te hebben! 

Fotocredits