Bankzaken

Deze 5 dingen moet je absoluut niet doen als je een huis gaat kopen

08 februari 2021 20:45 Aangepast: 10 februari 2021 10:11
Beeld © iStock

Het lijkt simpel: je gaat kijken naar huizen, vindt je droomhuis en koopt het. Toch is niets minder waar. Er zijn een paar valkuilen waar je in kunt trappen, en die hebben soms zware gevolgen. Doe deze dingen dus absoluut niet.

1. Niet vaak genoeg kijken

Misschien kom je binnen bij een bezichtiging waarna je gelijk verliefd wordt. Je wil dit huis hebben. Val hier echter niet gelijk voor. Je ziet bij de allereerste bezichtiging geheid dingen over het hoofd die je helemaal niet zo mooi vindt. Ga dus vaker bij het huis kijken en neem iemand mee die een kritische blik heeft. Zo maak je geen overhaaste beslissingen.

Tegenwoordig moet je al snel een bod doen en is er niet altijd ruimte om vaker te kijken. Vraag daarom direct of je nog eens mag komen kijken wanneer je bod is geaccepteerd. 

2. Je belangrijkste eisen vergeten

Als je begint met het zoeken naar huizen, heb je waarschijnlijk een lijstje met eisen. De kans is groot dat geen enkel huis aan al deze eisen voldoet. Toch kun je beter niet te veel eisen laten varen. Je wilt natuurlijk niet in een huis eindigen wat je helemaal niet leuk vindt of die niet op je vereisten aansluit. Maak daarom een lijstje zodat je je wensen niet uit het oog verliest. 

3. Slecht onderhandelen

Vooral in de randstad wordt op dit moment veel overboden, maar laat je niet gek maken en bied naar waarde. Vaak kun je met goed onderhandelen veel geld besparen. Ben je niet goed in onderhandelen of vind je het spannend? Vraag dan de hulp van een aankoopmakelaar, zij kan ook adviseren of het verstandig is om over te bieden of niet. 

4. Niet wachten op je bouwkundige keuring

Bij een bouwkundige of bouwtechnische keuring keurt een onafhankelijk expert de woning op gebreken. Het is belangrijk dat je je potentiële woning laat keuren omdat je niet voor onverwachtse dingen wil komen te staan. Doe als je toch bezig bent meteen een juridische keuring. Dan weet je precies waar je huis aan toe is.

5. Alleen naar het huis zelf kijken

Je denkt na alle checks en keuringen misschien het perfecte huis gevonden te hebben. Kijk echter ook nog even naar de ligging van de woning. Zitten er winkels in de buurt? Hoe is de sfeer? Is het veilig? Google de buurt even en ga er op verschillende tijdstippen even langs. Zo weet je precies waar je straks terechtkomt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore