Alles voor in de tuin

Beginnende moestuinder? 7 makkelijke groenten om mee te beginnen

24 februari 2022 06:59 Aangepast: 24 februari 2022 09:26
Beeld © iStock

Wil jij beginnen met het verbouwen van je eigen groenten, maar weet je niet met welke groenten geschikt zijn voor 'beginners'? Wij zetten de makkelijkste groenten voor je op een rijtje:

1. Sperziebonen

Hoewel sperziebonen erg gevoelig zijn voor slakken, zijn de bonen zelf erg makkelijk te kweken. 

Zo kweek je sperziebonen Neem een bak van 40 bij 40 cm of groter en zet hier stokken of een rekje in, zodat de bonen hier langs kunnen groeien. Meng moestuingrond met compost en vul hier de bak mee. Stop tien zaadjes in de grond met ongeveer 10 cm tussen elk zaadje. Geef vervolgens dagelijks voldoende water. Kan niet misgaan!

2. Tomaten

Tomaten zijn niet al te moeilijk te verbouwen. Je kunt ze goed kweken in potten, kuipen, de volle grond en in zakken. Vooral die laatste is aan te bevelen, omdat tomaten erg gevoelig zijn voor schimmelziektes en ongedierte.

Zo kweek je tomaten  Hoe en wanneer je tomaten zaait, lees je hier. Kies een zonnige plek voor de plant en je tomatenplant groeit binnen een maand of twee à drie.

3. Snijbonen 

Ook snijbonen zijn makkelijk te verbouwen groenten, maar helaas ook erg gevoelig voor slakken, vooral in de eerste fase. Als je even niet oplet, kunnen in één dag al je plantjes opgepeuzeld zijn. 

Zo kweek je snijbonen Je plant en onderhoudt de snijbonen op dezelfde manier als de sperziebonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Last van slakken? Zo voorkom je dat ze je plantjes opeten!

4. Courgette

De courgette is een van onze favorieten, niet alleen omdat het erg lekker is, maar ook omdat ze zo makkelijk te verbouwen zijn. Deze plant is echter alleen geschikt wanneer je genoeg ruimte hebt, want deze plant heeft een vierkante meter per plant nodig. Heb je geen plek in je gewone moestuin? Dan kun je ‘m altijd nog in een grote bloempot naast je moestuin planten.

Mocht je zaadjes van een klimmende courgetteplant vinden, dan is dat helemaal mooi, want deze plant kan -zoals je misschien wel verwacht- langs een rek omhoog groeien, waardoor je minder ruimte nodig hebt.

De plant is eigenlijk alleen in de prille fase gevoelig voor slakken. Daarna is het easy peasy!

5. Wortels 

Het makkelijke aan wortels kweken is het feit dat je ze direct in de volle grond mag zaaien en dus niet eerst hoeft voor te zaaien. Dit komt omdat ze niet tegen verzaaien kunnen. Extra belangrijk is het dan wel om ze meteen op de juiste plek te zaaien, en ze genoeg ruimte te geven om te kunnen groeien.

Zo zaai je wortels Wortels kun je vanaf half maart zaaien. Hoe? Door gaatjes in de grond te maken met een afstand van 3 cm tussen elk gaatje. Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer plantjes op? Laat dan alleen de mooiste staan en knip je de rest weg. Hoe verleidelijk het ook is om ze te verplanten, dit kun je maar beter niet doen.

Je moet vooral in het begin geduld hebben, want wortels kiemen heel langzaam. Het kan wel drie of vier weken duren voor je eindelijk iets groens boven de grond ziet poppen.

6. Radijsjes 

Ook radijsjes kunnen niet tegen verzaaien, dus kunnen ze direct in de volle grond gezaaid worden. Lekker makkelijk!

Zo zaai je radijsjes Radijsjes kun je vanaf 1 maart zaaien. Hoe? Stop twee of drie zaadjes in elk gaatje, zodat er altijd wel eentje opkomt. Komen er per gaatje meer zaailingen op dan moet je ook hier alleen de mooiste laten staan en de rest wegknippen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe tips en inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

7. Bietjes 

Ook bietjes kunnen, net als wortels, meteen de volle grond in, wederom omdat ze niet tegen verzaaien kunnen.

Zo zaai je bietjes Bietjes kun je het beste half april zaaien. Hier hoef je maar 1 zaadje per gaatje te doen want eigenlijk zijn dat klompjes met meerdere zaadjes. Uit één zo’n klompje groeien vaak 2 of meer plantjes. Ook kun je er voor kiezen om een bietenplantje in geperste aarde bij het tuincentrum te kopen. Dit gaat ook goed, zolang je het plantje met aarde en al in de grond plant beschadig je de wortels niet. Maar ook hier laat je de grootste staan en knip je de andere weg.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore