Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Last van wespen in de tuin? Leg dan dit neer

Heb je last van wespen in je tuin? Wees niet bang, je kunt ze heel makkelijk afleiden. En wel met rottend fruit. Wil je het goed aanpakken, maak dan een speciaal fruittafeltje voor ze. Je zal zien dat je zelf geen last meer van ze zal hebben.

Of er nu een wespenplaag aan komt of niet, ze worden altijd als vervelend ervaren. Maar volgens insectenexpert Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit hoeven ze helemaal niet voor overlast te zorgen. En het nest uitroeien hoeft volgens Marcel Dicke ook niet. "Leid ze af door in de tuin rottend fruit te leggen. Vinden ze heerlijk en dan laten ze jou met rust", aldus Marcel aan AD

Op zoek naar zoetigheid

"Het zou kunnen dat er meer wespen zijn door de warme zomer, maar ik neem die berichten met een stevige korrel zout", zegt de insectendeskundige. "Vorig jaar was het nog veel langer warm. Het is nu eenmaal augustus en dan gaan wespen op zoek naar zoetigheid. En wij zitten dan allemaal buiten."

Vangen en weer loslaten

Mocht je het vervelend vinden als wespen om je heen vliegen als je lekker in de tuin zit te eten of te borrelen, sla dan vooral niet om je heen. "Daar worden ze agressief van. Zet gewoon een leeg glas ondersteboven over die wesp en kíjk er eens naar. Het zijn ontzettend mooie beestjes. Als je dan ‘s avonds naar binnen gaat, dan laat je hem weer vrij. En bied ze een alternatief. Maak een plekje in de tuin waar je een rotte appel legt. En leg ook die door fruitvliegjes aangetaste pruim erbij. Vinden ze heerlijk. Op den duur weten ze waar ze moeten zijn en dan is de kans groot dat ze jou met rust laten. Dat fruit vinden ze toch lekkerder."

Nuttige dieren

Dat we nu massaal wespennesten vernietigen, vindt Marcel maar zonde omdat het een erg nuttig insect is. "Ze vangen allerlei insecten. Ook muggen als ze de kans krijgen. Of ze ook de eikenprocessierups mee naar hun nest nemen? Dat weet ik niet, maar het zou me niet verbazen."

De insecten die ze vangen worden in het voorjaar door de werksters mee naar het nest genomen om te dienen als voer voor de larven. "Die larven scheiden een zoete stof af, die weer dient als brandstof voor de werksters. In augustus zijn die larven volgroeid en dan gaan de werksters op zoek naar alternatieve zoetigheid."

Een nest hoeft volgens Dicke niet altijd vernietigd te worden. "Bij een kinderdagverblijf natuurlijk wel. Stel je voor dat een kindje een wesp inslikt. En als je een nest hebt en ze komen ook je huis binnen, dan moet je er natuurlijk iets aan doen, maar als er een nest onder de goot zit waar je geen last van hebt? Waarom zou je dat weghalen?"

Volgens Dicke snijden we onszelf dan misschien zelfs wel in de vingers. "Recent zijn er studies verschenen over kevers en libellen, net als de wesp echte predators, roofinsecten. Als die achteruitgaan en we krijgen vanuit het zuiden door de klimaatverandering nieuwe soorten binnen terwijl de predator-stand het zwaar heeft, dan kun je weer last krijgen van die nieuwe soorten."

Fotocredits

Bron: AD Wonen

Niks
Elke week nieuwe inspiratie en tips!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: